Britisk minerobot er klar til at grave efter kobber på havbunden

Et britisk firma er nu klar med en undersøisk minerobot. Den skal efter planen grave efter kobber i Papua Ny Guinea, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men robotten og den undersøiske minedrift møder modstand fra bl.a FN, skriver nyhedssiden BizNews.com. Lige nu befinder robotten sig da også stadig på landjorden i Newcastle i England.

Den Internationale Havbundsmyndighed, der er en del af FN, har nemlig endnu ikke afgjort, om minedriften kan igangsættes. Problemet med minedriften er, at robotterne risikerer at ødelægge den lokale fauna.

»Jeg tror, at vi virkelig skal være forsigtige med, hvad der sker med miljøet,« siger Nii Oduntun, generalsekretær for Den Internationale Havbundsmyndighed og fortsætter:

»Vi ved ikke nok til at tage nogle af de risici, vi har taget på landjorden.«

Knuser alt på sin vej

Minedriften fungerer nemlig ved, at robotten, der er på størrelse med en tank, kører langs havbunden og knuser alt, den kommer i nærheden af. Herefter sendes den knuste havbund bagud, hvor et andet køretøj suger mineralerne op til et skib, der ligger ved overfladen. Det er også herfra, at robotten fjernstyres.

Metoden er meget effektiv og giver mineraler med en kvalitet, der er op til 15 gange højere end mineraler, der findes på landjorden, hvor minedrift er mest udbredt. Den forholdsvist lille robot kan producere samme mængder mineraler som en landbaseret mine i mellemstørrelsen.

Miljøaktivistorganisationen Greenpeace er foruroligede og kalder det øgede fokus på undersøisk minedrift for en øjenåbner.

Robotten har fire meter brede skæreklinger og skal efter planen grave i et område kaldet Solware 1, hvor havdybden ligger på 1.500 meter. Ud over kameraer har robotten 3D-sonar-sensorer, der muliggør navigation, når mineralrige væsker fra havbunden umuliggør normal navigation.

Firmaet bag robotten, Nautilus Minerals, regner med at finde en løsning på de rejste problematikker og være i gang med minedriften i løbet af to-tre år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>