Al isen smelter fra Sydgrønland og får havene til at stige over fem meter

Den grønlandske iskappe kollapsede for cirka 400.000 år siden, da Jorden var midt i en langvarig mellemistid. Det meste af isen forsvandt fra Sydgrønland, og det fik verdenshavene til at stige med mellem 4,5 og 6 meter.

Det kan amerikanske forskere konkludere, efter at de har undersøgt gamle aflejringer, der er boret op fra havbunden lige syd for Grønland.

Læs også: Nasa: Det er for sent at redde Antarktis-gletsjere fra at smelte

Når isen i gletsjere bevæger sig mod havet, slider den på det underliggende klippefjeld og tager store mængder sten med sig. Stenene knuses under isen og ender til sidst som aflejringer i havet.

Det er sådanne aflejringer, som forskerne har undersøgt, og de fandt ud af, at leverancen af sedimenter fra det sydlige Grønland stort set stoppede for cirka 400.000 år siden. Det kan bedst forklares ved, at isen forsvandt.

I en artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature skriver forskerne, at klimaet dengang minder om det, vi kan forvente i slutningen af dette århundrede.

Læs også: Danske forskere: Nu smelter selv den nordligste del af Indlandsisen

Den menneskeskabte globale opvarmning kan gøre den grønlandske iskappe ustabil og få den til at smelte, som det skete for 400.000 år.

Dengang steg temperaturen på grund af naturlige variationer i Jordens bane omkring Solen. Tidligere har forskere fundet ud af, at vandstanden i verdenshavene steg med mellem 6 og 13 meter i perioden, og en ganske stor del af den havstigning kan altså stamme fra tabet af store dele af den grønlandske iskappe.

Selv om vi sandsynligvis snart når et vendepunkt, hvor temperaturstigningen gør en massiv afsmeltning af den grønlandske is uundgåelig, skal vi dog ikke være bange for, at havene pludselig stiger seks meter. Indlandsisen vil være nogle århundreder eller årtusinder om at forsvinde fuldstændig.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>