IDAs ekspert: Jeg er glad for skifergas-tilladelsen til Total

Siden byrådet i Frederikshavn onsdag vedtog at tillade en prøveboring efter skifergas, er kritikken haglet ned over projektet. Men det er der ifølge Ingeniørforeningen ingen grund til.

IDAs ekspert i olie- og gasboringer vurderer over for Ritzau, at netop et stort selskab som franske Total, der har fået tilladelsen, er i stand til at udføre den forsvarligt.

Læs også: Klart ja til at bore efter skifergas i Nordjylland

»Jeg er glad for, at det er et stort multinationalt selskab som det franske Total, der skal stå for boringen, og ikke en mindre aktør. Total har den fornødne kapacitet og kan håndtere en sådan boring på forsvarlig vis,« siger Søren Weiss Hartmann til Ritzau.

Byrådet vedtog i går tilladelsen med et overvældende flertal – 27 for og 4 imod. Tilladelsen til prøveboringen er givet til det franske energiselskab Total, men også statens Nordsøfond ejer 20 pct. af projektet.

Læs også: 66 høringssvar til VVM-rapport om skifergasboring

Prøveboringen har siden fået massiv kritik fra politikere fra de Radikale og Enhedslisten samt fra miljøorganisationer og bekymrede naboer. Kritikken fokuserer blandt andet på, at boringen kan være ødelæggende for miljøet, at man bør fokusere på vedvarende energikilder, og at beredskabsplanerne er utilstrækkelige.

Den kommende prøveboring kommer til at vare få måneder, hvorefter en eventuel fremtidig boring for at udvinde skifergas vil kræve en separat tilladelse. Her kan en af de største udfordringer blive, at skifergassen er let radioaktiv, påpeger Søren Weiss Hartmann.

Læs også: Dansk skifergas-jagt forsinket igen

»Idet at skiferen har en svagt forhøjet radioaktiv baggrundsstråling, kan deponering af det anvendte vand i forbindelse med udvinding af skifergassen være en teknisk udfordring, men det er endnu ikke sikkert, at det bliver tilfældet,« siger han til Ritzau.

Tilladelsen fra kommunen var sidste skridt, inden Total kan starte sin prøveboring. Selskabet fik allerede i 2010 en generel tilladelse til efterforskning efter skifergas i området af den daværende regering. En tilsvarende tilladelse til at efterforske efter skifergas i Nordsjælland afventer udviklingen i Frederikshavn.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>