Futuristiske maglev-transportkapsler skal svæve mellem bygninger i Tel Aviv

Transportkapsler på magnetskinner har længe virket som et luftkastel, men nu er den første kontrakt på et demoanlæg underskrevet. Anlægget fra amerikanske Skytran skal bygges på den israelske forsvarsgigant Israel Aerospace Industries’ (IAI) område i Tel Aviv.

Magnet-transportkapslerne er lavet til at transportere to mennesker i en kapsel, der hænger på en skinne over jorden. Armen, der holder kapslen, svæver over skinnen med en teknologi, der ligner den, et magnettog bruger til at svæve over togskinnerne.

Aftalen lyder på et demonstrationsanlæg, hvor IAI skal være med til at undersøge, hvordan det teoretisk udtænkte system fungerer i praksis. Blandt andet skal IAI og Skytran gennemføre forsøg med kapslerne ved høj hastighed og fuld last.


Skytran-kapslerne skal kunne bestilles til stationer i bygninger eller på gaden og skal dermed kunne konkurrere med bilen på fleksibilitet. Foto: Skytran

Foto: Skytran

Foto: Skytran

Foto: Skytran

Anlægget kommer til at koste omkring 80 millioner amerikanske dollars og vil stå klar i slutningen af 2018, hvis alle godkendelser går igennem, oplyser Skytran.

De enkelte transportkapsler skal kunne bestilles via en mobil- eller tablet-app og ’køre’ de rejsende hen til en destination efter deres eget ønske, lyder ambitionen fra selskabet.

Skytran-systemet vil ifølge selskabet selv kunne nå hastigheder på op til 240 km/t, hvilket dog næppe vil blive brugt i praksis, da selskabet ikke forestiller sig kapslerne som en afløser for togforbindelser, men i stedet planlægger, at det skal bruges til transport i forstæder og lignende, hvor der ikke er passagerer til et kostbart togsystem.

»Støtten fra IAI er et gennembrud for Skytran. IAI designer fly og flyelektronik i verdensklasse og er den perfekte partner til at tage Skytran fra koncept til fremstilling,« siger direktør for Skytran Jerry Sanders i en pressemeddelelse fra selskabet.

Skytran har længe haft ambitioner om, at systemet skulle opføres i Tel Aviv med et samlet skinnenet på over 200 km. Demonstrationsprojektet betyder, at selskabet er et skridt nærmere den ambition.

Ifølge selskabet selv er der ’fremskredne planer’ om Skytran-baner i den franske by Toulouse, indiske Kerala og i området omkring San Francisco på den amerikanske vestkyst.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>