Nu virker offentlig portal for første gang med NemID til mobiltelefonen

Det er i skrivende stund muligt at logge rigtigt ind med den nye NemId, som modsat forgængeren, fungerer på mobiltelefoner og tablets. En test, Version2 har foretaget, viser, at login-portalen, Nemlogin, har taget den nye NemId i brug. Nemlogin er en offentlig login side for en lang række digitale selvbetjeningsløsninger, herunder borger.dk, skat.dk og su.dk

Og i Version2′s test var det muligt at tilgå den digitale postkasse, der bliver obligatorisk for alle borgere til november, fra en mobiltelefon og altså via NemId.

I en mail til Version2 oplyser styrelsens pressekontakt, at der ikke er tale om en egentlig lancering, men et testforløb frem mod 1. juli.

Læs også: NemID på mobilen går i luften 1. juli – nogle steder

Det er den dato, Digitaliseringsstyrelsen tidligere har meldt ud, at den næste version af NemId bliver lanceret. Og at dømme ud fra det nuværende testforløb på Nemlogin, kunne lanceringsdatoen godt se ud at holde stik. Dermed er der også godt nyt, til det antal voksende brugere, der af forskellige årsager får sværere ved at køre Java på deres systemer.

Eksempelvis har Google har meldt ud, at den populære browser Chrome, grundet nogle tekniske ændringer, ikke længere vil understøtte blandt andet Java.

Læs også: Google trækker stikket på NemID-platform i Chrome til Linux

Så selvom det er muligt at logge på med NemId lige nu fra mobiltelefonen, kan det være, det ikke vil være muligt om en time eller i morgen, påpeger pressekontakten.

At der er tale om en test, bliver yderligere understreget af, at det ganske vist godt kan lade sig gøre at logge ind via Nemlogin med den nye NemId fra en mobiltelefon. Men paradoksalt nok, så kan det stadig ikke lade sig gøre at logge ind via NemId fra en pc, med mindre Java er installeret. Det kan skyldes, at det check, der foregår på Nemlogin i forhold til, om Java er installeret, stadig er aktivt, selvom det er den nye NemId, der altså kører uden Java, som bliver anvendt.

Læs også: NemID-pilfinger kritiserer test af NemID uden Java: 1 megabyte obfuskeret kode

Den nye NemID fungerer via programmeringssproget Javascript. Modsat den tidligere NemId-platform Java, så fungerer Javascript også på mobiltelefoner og tablets, og desuden er det ikke nødvendigt at installere ekstra programmer på computere eller andre enheder for at få det til at virke.

Det nuværende testforløb på Nemlogin leder tankerne i retning af den åbne pilottest, af NemId JavaScript som Digitaliseringsstyrelsen havde bebudet i slutningen af maj måned i år, hvor borgere, netop via Nemlogin, kunne afprøve den nye NemID.

Læs også: Digitaliseringsstyrelsen udskyder NemID til mobilen i 11. time

Der dukkede dog fejl op umiddelbart inden lanceringen af pilottest, som endte med helt at blive droppet.

Java-platformen, som indtil nu har været forudsætningen for NemID, har været udskældt fra flere sider. Primært har kritikken gået på, at Java og dermed NemId typisk ikke fungerer på mobiltelefoner og tablets. Og så er Java-platformen i sig selv blevet kritiseret for at kunne gøre borgernes computere usikre, som følge af sikkerhedshuller i platformen.

Derudover bevirkede en opdatering fra virksomheden bag Java-platformen, Oracle, sidste år, at NemId gik i sort i tre døgn.

Trods lanceringen af NemID JavaScript, så vil det dog stadig være muligt for hjemmesider at anvende den gamle NemId med Java lidt endnu. Af NemId-leverandøren Nets hjemmeside fremgår det, at Java-løsningen vil blive udfaset i slutningen af 2014.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>