Avis: Danmark hjælper NSA med at tappe fiberkabler

Internettrafik, der passerer igennem Danmark i de fiberkabler, som udgør internettets rygrad, bliver tappet af NSA via et tæt partnerskab med Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det skriver Information, som kan offentliggøre hidtil tophemmelige interne dokumenter fra NSA via Edward Snowdens læk. Dokumenterne rummer blandt andet et talepapir for NSA’s topchef gennem mange år, Keith Alexander, forud for et møde med danskerne i 2012, hvor samarbejdet bliver nævnt:

»Understreg NSA’s engagement i den særlige adgang og i at assistere FE med at håndtere adgangen. Påmind danskerne om det langvarige NSA-FE-partnerskab om at arbejde med kabeladgang.«

Af andre dokumenter fremgår det, at NSA forsyner Forsvarets Efterretningstjeneste med udstyr til at indsamle data.

Det indikerer tilsammen kraftigt, at Danmark er et af NSA’s partnerlande i samarbejdet Rampart-A, som Information også kan afsløre. Her samarbejder NSA med betroede partnere om at indsamle netop enorme mængder internettrafik via de fiberoptiske forbindelser mellem teleselskaber og på tværs af lande.

Danmark er placeret strategisk godt i forhold til den slags lytteposter, hvis man ønsker at indsamle internetdata fra så mange lande som muligt, fortæller det finske antivirusfirma F-secures forskningschef, Mikko Hyppönen, til Information. Både Google og Facebook har store datacentre i Norden, og derfor passerer også mange tyskeres trafik til disse servere igennem Danmark. En af de fire hovedveje på internettet mellem Rusland og Europa passerer også igennem Danmark.

Også Tyskland er nævnt som partner i Rampart-A i dokumenter, som Der Spiegel kunne offentliggøre tidligere på ugen. Her beskriver dokumenterne en sag i Tyskland, hvor en ikkeindviet medarbejder hos et teleselskab opdagede en af tappestationerne. Den tyske efterretningstjeneste, BND, måtte fjerne udstyret og komme med en ’troværdig dækhistorie’, og teleselskabet tilbød efterfølgende at installere det igen – diskret.

Når NSA på den måde får direkte adgang til datakilder fra andre lande, er der opstillet nogle regler om, at NSA ikke må bruge det til at spionere mod partnerlandets borgere. Men der kan komme undtagelser til den regel, viser dokumenterne, og disse undtagelser er klassificerede, så meget få har adgang til den information.

De indsamlede data bliver filtreret, så data om danskere ikke ryger videre til NSA, har chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Thomas Ahrenkiel fortalt om et samarbejde med NSA i ’et konfliktområde i udlandet’. Men det er en meget grovkornet filtrering, for eksempel ved at frasortere alle e-mail-adresser fra et dk-domæne, fortæller en kilde til Information.

Den amerikanske sikkerhedsguru Bruce Schneier forklarer også, at det ikke hjælper meget, hvis for eksempel Forsvarets Efterretningstjeneste virkelig gør sig umage for at fjerne data om danskerne. Så vil NSA blot få disse informationer via fiberaflytning i andre lande i nærheden, for eksempel Tyskland.

Forsvarsminister Nicolai Wammen vil ikke kommentere de nye oplysninger. Han udtaler skriftligt, at FE samarbejder med andre landes efterretningstjenester, men at samarbejdet sker inden for rammerne af dansk lov.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>