Blog: Begejstring som den vigtigste kompetence!

Glemt alt om fokus på kurser, uddannelsesplaner, faglige kompetenceløft mm. Eller i hvert fald næsten…

Jeg var så heldig, at jeg, for ikke så længe siden, havde mulighed for at høre et indlæg af Lars Goldschmidt (Direktør, Dansk Industri) i forbindelse med et industri-event. Temaet for indlægget havde fokus på, hvad og hvem Danmark skal leve af om 10 år. En problemstilling, der bestemt må have vores interesse inden for it-branchen. Og vi kom selvfølgelig bredt rundt i hele manegen; men én sætning gik rent ind. Måske ikke fordi, det var så banebrydende nyt og revolutionerende; men nok snarere fordi det blev så simpelt og så klart formuleret. Budskabet var: ”Begejstring er en kompetence”.

Den lader vi lige stå et øjeblik…

Der er jo ingen tvivl om, at vi i it-branchen nødvendigvis må have et stærkt fokus på kompetencer. Der bliver traditionelt set på de faglige kompetencer. Nye kodesprog, nye teknologier, nye scripts, nye hardware platforme, nye certificeringer mv. Det er trods alt disse faglige færdigheder, der sætter de it-professionelle i stand til at håndtere de løsninger, der står og snurrer rundt omkring – fidusen er bare, at disse faglige færdigheder lader sig forholdsvis let ”kopiere” af off-shore/near-shore it-folk. Og det er her, at begejstring som kompetence kommer ind i billedet som konkurrenceparameter.

Vi kender alle en eller flere i vores professionelle omgangskreds, der bare ”brænder igennem” – hvor man kan mærke, at de bare VIL det, som de laver. Og den form for begejstring er guld værd; men jeg tænker mere, at det er den almindelige glæde og begejstring for det man laver, for de opgaver, der lander på ens bord og for de udfordringer, man får lov at arbejde med, der skal gøre udslaget. Og ligesom det kræver, at der sættes tid af i hverdagen til at udvikle de faglige kompetencer, så skal der vel ligeledes sættes tid af og skabes rammer for, at begejstringen kan vedligeholdes og udvikles.

Hvis man nu tager udgangspunkt i, at Lars Goldschmidt har ret – og det lyder intuitivt rigtigt – hvordan hulen får man så den dimension med, når der lægges kompetenceplaner med it-medarbejdere? Skal det bare eksplicit med i de udviklingssamtaler, der løbende afholdes? For begejstring er vel ikke bare bordfodbold og cola-automater på arbejdspladsen? Som vi jo ellers tit nok får skudt i skoen fra andre brancher, at vi vælter os i her i it-branchen… Næ nej; begejstring skal simpelthen på ”skoleskemaet” i lige så høj grad som sidste e-learning i javascript programmering. Og hvis opgave er det, at være begejstret? Arbejdspladsens eller medarbejderens?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>