Blog: Dronningens Trojanske Cybergarde

Alt tyder på at Folketinget vedtager den Forsvarets nye ceremonielle cybergarde idag.

Lovforslag L.192 indeholder i bund og grund hjemmel til at stille en soldat på parade ved alle offentlige IT-systemers firewalls hvor han kan stå og se om nogen turister prøver at komme forbi.

Den absolut mest bemærkelsesværdige ting i lovforslaget er at der ikke er patroner i gøbben: Det er udelukkende ceremonielt.

Det nærmeste de kommer til nogen magtanvendelse er at de kan “bidrage til at imødegå sikkerhedshændelser”.

Præcis hvorledes det skal foregå fremgår derimod ikke af lovforslaget, hvilket i teorien begrænser dem til at sende et surt brev med et imponerende brevhoved og lade være med at hilse på folk hvis de ikke lytter efter.

Derimod gør lovforslaget rigtig meget ud af hvorledes de får adgang til “pakkedata” og “personfølsomme oplysninger”.

Afhængig af om man opfatter teleselskaber som “Virksomheder, der er beskæftiget med samfundsvigtige funktioner,” eller ej, er loven den perfekte potemkin-kulisse for erstatningen for loggnings-bekendtgørelsen drøm om totalovervågning.

Det forudsætter dog at der er et hul hvor data kan “lække” ud fra Cybergarden og til andre myndigheder og specielt efterretningstjenesterne.

Omridset af dette hul findes i §10 og §11, hvor der pludselig dukker en masse ting op der ikke stod noget om højere oppe i loven:

§ 10. Behandling af personoplysninger må kun finde sted, hvis

[...]

3) behandlingen er nødvendig af hensyn til udførelsen af en opgave i samfundets interesse,

4) behandlingen er nødvendig til beskyttelse af væsentlige hensyn til statens sikkerhed eller rigets forsvar,

5) behandlingen er nødvendig af hensyn til udførelsen af en opgave, der henhører under offentlig myndighedsudøvelse, som Center for Cybersikkerhed eller en tredjemand, til hvem oplysningerne videregives, har fået pålagt,

6) behandlingen er nødvendig for, at Center for Cybersikkerhed eller den tredjemand, til hvem oplysningerne videregives, kan forfølge en berettiget interesse, og hensynet til den pågældende person ikke overstiger denne interesse, eller

[...]

Det kunne være ret interessant at få at vide præcis hvad omkredsen er på begrebet “en opgave i samfundets interesse”

Ligeledes er “en opgave, der henhører under offentlig myndighedsudøvelse [...] har fået pålagt” meget tæt på elastik i metermål for hele statsadministrationen.

Jeg ved ikke om det er Folketingets hensigt at indføre NSA/STASI-agtig totalovervågning, men loven giver helt klart råderummet til det.

Dem der stemmer for idag, får ikke min stemme efterfølgende.

phk

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>