Blog: Microsoft køber Widex som modsvar på Apples Beats opkøb!

Nej, det er selvfølgelig bare gas. Forklaring følger:

For nylig var jeg til behageligt møde, hvor formålet var, at man skulle lære at udleve sit potentiale som skribent. Der var et indlæg af en dygtig journalist, som forklarede os, hvordan vi alle kunne blive bedre bloggere. Han kom med eksempler på dukse, der bare gjorde alt rigtigt, men også eksempler på folk, der klart fortjente mindst en eftersidning.

Jeg sad naturligvis på først række og tog noter. Essensen af hvad vi skulle gøre kan dog nogenlunde skære ned til: ”Skriv en fed overskrift som journalisten synes er spændende og kan forstå”. Nogle prøvede med et forkvaklet, ”jamen det er jo ikke fordi, der er så mange læsere til lige præcist mit område”. Men den gik ikke. Det handler om at udleve ens inderste potentiale, hvilket er læsere. Hvis man ingen læsere har er det ligegyldigt hvor klogt det er det, man skriver. Og læsere kan jo måles på antal klik på overskriften til artiklen.

Nu har jeg et naturligt anstrengt forhold til journalister og dertil hørende lavt læserantal, men jeg nægter simpelthen at skrive efter journalisternes verdensorden. Jeg gider ikke høre om den omvendte nyhedstrekant og jeg nægter at skrive noget, hvor det hele er afsløret i overskriften. Jeg havde for hulen søgt ansættelse hos tekst tv, hvis det var det jeg syntes var spændende.

Problemet er jo, at der ligger en dybere økonomisk logik bag denne holdning. Fra bladkioskernes forside overskrifter til googles adwords så er overskrifterne jo det, som styrer pengestrømmen. Men jeg skriver ikke for at få penge og mener også, at der er mere til historien.

Et eksempel fra min egen blogverden er en forfærdelig dårlig artikel jeg skrev en gang (af forfængelighedsgrunde nægter jeg at linke til den med mindre jeg får mindst ti tweets af denne post). Argumentet hang slet ikke sammen, og det var lidt venstrehåndsarbejde en sen aften. Men overskriften spillede åbenbart. Jeg har aldrig fået så meget trafik fra twitter, som på den overskrift. Men en god overskrift er ligesom at tisse i buskerne for at holde varmen. Google analytics var nådesløs: 22 sekunder var gennemsnitstiden på denne blog post. Alle andre lå omkring 2 minutter, så den var helt gal. Det der lignede en kæmpe succes var en kæmpe fiasko, for ikke alene havde jeg tiltrukket en masse interesserede, men de var blevet skuffede og ville derfor helt sikkert ikke komme tilbage.

Overskriften er og må derfor aldrig blive det eneste det handler om. Det kommer af at man kun måler klik, mens det man burde måle var tid på siden, om læserne kommer tilbage, hvor mange der deler det på sociale medier. Disse er andre og efter min mening bedre metrikker for om man er en succes som blogger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>