Chile dropper vandkraftværk på 2.750 MW til fordel for naturgas

Fra grønne organisationer lyder i dag en stor tak til den chilenske præsident, Michelle Bachelet, fordi hun står i spidsen for afvisningen af et vandkraftværk på 2.750 MW midt i den uberørte patagoniske vildmark.

Dødsstødet til projektet kom efter otte års debat, hvor vandkraftværket skulle dække ti procent af Chiles energibehov og standse væksten i energipriserne, der er fordoblet de sidste syv år.

Men vandkraftværket ville kræve byggeriet af fem enorme søer samt linjeføringer til elnettet, og de seneste år er dommere og politikere i stigende grad blevet overbevist om, at det ikke kunne ske uden betydelige ødelæggelser af naturen, skriver Bloomberg.

Allerede i begyndelsen af 2012 var projektet, HidroAysén, ved at blive stemt ned i højesteret, og i går, tirsdag, vedtog et enstemmigt ministerråd at standse projektet.

Naturgas eller dæmning

Ifølge den internationale miljøorganisation Natural Resources Defence Council (NRDC) er det en glædens dag, fordi befolkning og politikere ikke længere kun ser to valgmuligheder: dæmning eller kul. Debatten har ændret sig til et mere åbent spørgsmål om, hvilke energiformer Chile ønsker at benytte sig af, skriver miljøforkæmperen Amanda Maxwell på sin blog hos NRDC.

Men det umiddelbare svar fra regeringen på det spørgsmål er: importeret flydende naturgas (LNG). Og især ved import med skib bliver den energiform anset som særlig klimaskadelig, blandt andet i en ny rapport fra det amerikanske energiministerium. http://energy.gov/fe/downloads/life-cycle-greenhouse-gas-perspective-exporting-liquefied-natural-gas-united-states

I stedet for et vandkraftværk vil regeringen nu bygge en tredje LNG-terminal i den sydlige del af landet, men dertil kommer lovgivning, der har krævet, at mineselskaber får 20 procent af deres energi fra vedvarende energiformer inden 2025. Loven har faktisk fået spanske Abengoa, verdens største udvikler af elproducerende solvarmeanlæg, til at bygge et anlæg til 5,5 milliarder kroner i Atacama-ørkenen.

Vandkraftværk er unødvendigt

NRDC tror også på en mere miljøvenlig fremtid for Chile trods den voksende import af naturgas og slår f.eks på, at der er over 11.000 MW vedvarende energiprojekter godkendt og over 5.500 MW projekter, som afventer godkendelse.

»Det svarer til seks HidroAysén-vandkraftværker. Alle projekterne bliver naturligvis ikke realiseret, men pointen er klar: HidroAysén er ikke nødvendig,« skriver Amanda Maxwell på sin blog.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>