EU: Dansk PSO-afgift kan være ulovlig

Den danske PSO-ordning kan stride mod EU-reglerne ved at pålægge gebyrer på el produceret i udlandet, men udelukkende bruge indtægterne til energiprojekter inden for landets grænser.

Det har EU-Kommissionen gjort Klima- Energi- og Bygningsministeriet opmærksom på, fremgår det nu af et notat, som ministeriet har sendt til Folketingets energiudvalg.

‘Det er Kommissionens foreløbige vurdering, at denne finansieringsmekanisme kan være i strid med forbuddet mod diskriminerende afgifter i traktatens artikel 30 og 110’, skriver Klima- Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i notatet til Folketinget.

Kan udskyde PSO-ændringer

Kommissionen har kun vurderet PSO-ordningen foreløbigt og vil nu undersøge sagen mere indgående. Derfor vil PSO-finansierede støtteordninger, der er under behandling, sættes i bero, indtil sagen er afgjort. Det gælder blandt andet sol- og vindprojekter, skriver ministeren.

Det samme gælder de stort anlagte ændringer i PSO-afgiften for energitunge virksomheder, der er en del af regeringens vækstaftale.

Læs også: Regeringen og Venstre: Nu sætter vi den forhadte PSO-afgift ned

Ministeren erklærer sig uenig i kritikken og lover at holde forligsparterne orienteret om sagen. Han hæfter sig ved, at PSO-systemet har været forbi EU-Kommissionen tidligere uden problemer:

‘Det bemærkes, at PSO-systemet tidligere har været forelagt Kommissionen i forbindelse med andre sager fra Danmark, hvor Kommissionen ikke har rejst disse indvendinger’, skriver ministeren videre i notatet.

Ud over den danske ordning er også den norske, den svenske og den tyske PSO-ordning blevet kritiseret af EU-Kommissionen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>