EU-dom tvinger TDC til at grave kabler ned for konkurrenter

TDC har nu endegyldigt tabt den juridiske kamp, som teleselskabet har kæmpet siden 2010 for at undgå at skulle bekoste gravearbejdet, hvis konkurrenter vil have adgang til TDC’s fibernetværk.

Sagen, som først har været igennem Teleklagenævnet og Østre Landsret, blev torsdag afsluttet af EU-Domstolen, som gav de danske telemyndigheder helt ret: TDC er ifølge loven forpligtet til at grave en stikledning ind til en kunde, hvis en konkurrent gerne vil have kunden koblet på TDC’s fibernetværk. Det skriver Ritzau.

Som Danmarks helt dominerende spiller på telemarkedet er TDC nemlig underlagt en særlig regulering, der skal sikre, at også TDC’s konkurrenter kan bruge TDC’s omfattende net af kabler i den danske muld.

Læs også: Monopol-anklage: TDC tager mere for en gros-fiberleje, end privatkunderne skal betale

Da TDC købte Dongs fibernetværk for 245 millioner kroner i 2009, blev også disse fiberkabler i hovedstadsområdet omfattet af reglerne. Men kun de færreste huse, som kablerne passerede, var koblet til, så en potentiel kunde skulle betale for at få gravet en stikledning ned, før det var muligt at få internetforbindelse via fiberen.

Den barriere ophævede den daværende IT- og Telestyrelse med en afgørelse i 2010, som tvang TDC til at stå for gravearbejdet, da stikledningen blev anset som en integreret del af netværket og omfattet af kravet om adgang. Det er denne afgørelse, som TDC altså har forsøgt at få annulleret, men som EU-Domstolen nu har stadfæstet.

TDC har ’…en forpligtelse til efter anmodning fra konkurrerende udbydere at etablere stikledninger af en længde på op til 30 meter mellem fordelingspunktet i et accessnet og nettermineringspunktet hos slutbrugeren’, fremgår det af EU-dommen.

Dommen stiller omvendt også krav til de danske myndigheder om, at disse omkostninger til at grave stikledninger ned, skal regnes med i den samlede regulering af, hvad TDC må tages sig betalt, når konkurrenter ønsker adgang til fiberen.

Sagen bliver nu sendt tilbage til Østre Landsret, som mere præcist skal definere, hvornår TDC kan blive pålagt at køre gravemaskinerne i stilling.

TDC ejer i forvejen de gamle kobberkabler, som siden telefonens fremkomst i Danmark er blevet ført ud til hver husstand, og derfor har TDC ikke haft travlt med at tilbyde privatkunder en direkte fiberforbindelse, men vil hellere sælge bredbånd via kobberen eller gennem Yousees kabel-tv-netværk, som kan levere op til 100 megabit/s.

Til gengæld bruger TDC den indkøbte fiber fra Dongs store fibersatsning til at gøre længden af kobberforbindelsen mindre, så hastigheden kan skrues op, ved at føre fiber ud til teknikskabe tæt på en husstand.

Læs også: Efter 10 måneder: TDC har endnu ikke givet fiberkonkurrent adgang

Læs også: Så kom der hul igennem TDC’s fiber: Ny internetudbyder åbner gigabit-net for kunder

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>