Intel taber slagsmål med EU om bøde på 7,5 milliarder

Det kommer nu endegyldigt til at koste chipgiganten Intel hele 7,5 milliarder kroner at have været for aggressiv over for konkurrenten AMD. Det står klart, efter at EU-Retten nu har afvist Intels appel om at lade sagen gå om eller at reducere bøden.

Retten i Første Instans, som den hedder helt præcist, mente ikke at Intel kom med overbevisende argumenter mod den tidligere afgørelse fra EU’s konkurrencemyndigheder fra 2009. Dermed kan Intel nu kun forsøge at få sagen for EU-Domstolen, men det vil kun kunne handle om det juridiske forløb, skriver The Register.

I afgørelsen, der endnu ikke er kommet i dansk oversættelse, konkluderer Retten, at bøden har en fin størrelse, da den ’kun’ er sat til 4,15 procent af Intels årlige omsætning. Juridisk er der mulighed for at skrue bøden helt op til 10 procent af omsætningen.

Sagen begyndte formelt tilbage i år 2000, da AMD for første gang klagede til EU over Intels fremfærd, men kom for alvor i gang i 2008. I løbet af årene 2002-2007 var der blevet indsamlet eksempler på, at Intel forsøgte at skubbe konkurrenten AMD helt ud af markedet ved at indgå rabataftaler med de store pc-producenter. Kravet fra Intel var typisk, at rabatten var betinget af, at producenterne kun solgte computere med Intel-processorer. En stor tysk elektronikkæde fik direkte betaling fra Intel for at droppe alle AMD-maskiner, ligesom Lenovo blev betalt for at droppe en satsning på bærbare computere med AMD-processorer.

Intel har tidligere også måtte indgå et forlig med AMD, hvor Intel betalte seks milliarder kroner til konkurrenten.

Læs også: Monopolpenge fra Intel sikrede Dell overskud fem år i træk

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>