Norge dropper internet-valg: Ikke værd at spilde mere tid på

Norge går tilbage til stemmesedler på papir og dropper forsøgene med at lade nordmændene stemme via internettet. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Norge har kørt forsøg med elektronisk stemmeafgivning ved valgene i 2011 og 2013, men der har været stor politisk uenighed om, hvorvidt Norge skulle tillade, at nordmændene kunne stemme fra deres pc.

Samtidig har en evaluering af forsøgene vist, at selvom valgsystemerne er bygget op efter strenge principper om sikkerhed, har mange vælgere ikke forstået sikkerheden i systemerne.

Det gælder blandt andet muligheden for at kunne stemme elektronisk flere gange, hvor den nyeste stemme annullerer de tidligere, hvilket blev indført for at forhindre, at vælgere kunne presses af andre til at sætte deres kryds et bestemt sted. Ved at tillade flere stemmer ville vælgeren have mulighed for senere at afgive en ny stemme. Samtidig ville en stemme på papir i valglokalet annullere en elektronisk stemme.

I praksis viste det sig imidlertid, at de fleste vælgere ikke vidste, at de kunne stemme flere gange, og alle vælgere, der benyttede sig af muligheden, gjorde det, fordi de havde skiftet mening.

Nu bliver der sat et foreløbigt punktum for de norske valgforsøg.

»Regeringen er nået frem til, at det ikke er hensigtsmæssigt at bruge tid og penge på flere forsøg,« siger moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Teknisk Ukeblad.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>