Norge går langt mere drastisk til værks end Danmark i kamp mod svine-MRSA

I Norge vil regeringen ikke nøjes med at isolere de smitsomme MRSA-bakterier i svinestaldene for at bekæmpe bakterien. Det er ellers, hvad planen, som den danske fødevareminister Dan Jørgensen (S) lancerer, går ud på.

Læs også: Minister: Her er min fempunktsplan, som skal bremse svine-MRSA

Nordmændene er i stedet i gang med at screene samtlige af landets 1.150 svinefarme for bakterien, som indtil videre har kostet fire danskere livet. Det gør Norge for at forhindre, at smitten bliver spredt ud til samfundet fra svinestaldene, som tilfældet er i Danmark.

»Vi har besluttet at screene alle farme med mere end ti søer for MRSA, fordi det er nødvendigt for at få et overblik over omfanget, så vi kan træffe de bedste beslutninger om, hvordan vi kommer af med bakterien,« siger Ole Fjetland, der er assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Norges fødevarestyrelse.

I Danmark er der ingen viden om, hvilke eller hvor mange svinefarme der er inficerede med MRSA. Det er heller ikke en del af fødevareministerens plan for bekæmpelse af smitten at screene landets godt 4.000 svinefarme.

Læs også: Professor: Danmark har givet op i kampen mod resistent svinebakterie

Dan Jørgensens fempunktsplan, som blev fremlagt i dag, fokuserer i stedet på at bremse smitten fra landmanden og stalden og videre ud til samfundet ved hjælp af en rådgivningstjeneste og krav om bedre håndvask og hygiejne.

Det gør man også allerede i Norge, men her vil man ikke nøjes med håndvask. Smitten skal også stoppes ved kilden, lyder det fra Ole Fjetland:

»MRSA udgør en sundhedsrisiko for mennesker, og derfor er det vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at stoppe smitten, før den spreder sig i svineproduktionen,« siger han.

Læs også: Tre døde af svinebakterie: Ingen af dem havde været i en stald

Sidste år fandt Mattilsynet MRSA i 16 svinebesætninger. Myndighederne mener, at smitten stammede fra to smågriseproducenter, som enten via salg af grisene eller gennem personkontakt havde spredt smitten til de restende besætninger.

Herefter blev de pågældende smågriseproducenter påbudt at slagte dyrene og desinficere staldene grundigt, inden der blev indsat nye dyr. Samtidig besluttede Mattilsynet at sætte gang i den ambitiøse MRSA-bekæmpelse, der går ud på både at kontrolovervåge de desinficerede stalde og screene samtlige svinefarme for smitten.

»Jeg kender ikke til, at der gennemført en så omfattende bekæmpelse af MRSA i svinebesætninger før, så vi ved derfor ikke, om det vil lykkes. Men vi mener, at det er bedre at gå offensivt ud og så skalere ned, hvis det ikke er muligt at fortsætte så ambitiøst et oplæg,« har tilsynsdirektør Kristina Landsverk tidligere sagt i en pressemeddelelse.

Læs også: Professor: Myndigheder eksporterer bakterieproblemer fra staldene til hospitalerne

Resultaterne af screeningen af de norske svinefarme forventes at være klar i juli. Når Mattilsynet til den tid kender det nøjagtige omfang af MRSA-smitten, vil myndighederne vurdere, hvilke metoder der egner sig bedst til at bekæmpe bakterien i staldene.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>