Undersøgelse: Ingeniører knokler mere end gennemsnittet

Knap hver tredje ingeniør oplever, at den ugentlige arbejdstid er steget enten lidt eller meget over de seneste tre år, og noget tyder på, at ingeniørerne generelt er begyndt at rende hurtigere.

84 procent angiver nemlig, at de arbejder mere end 37 timer på en gennemsnitlig uge, selvom bare halvdelen af de adspurgte er på jobløn, viser en undersøgelse foretaget blandt medlemmerne af Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse (DIP).

Se her, hvis du vil tjekke de seneste jobtilbud for ingeniører.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik fra 2013 er det faktiske antal arbejdstimer om ugen på 34,8 timer i gennemsnit i Danmark. Langt størstedelen af ingeniørerne ligger altså i den høje ende, hvad angår, hvor meget tid danskere bruger på arbejdet.

Ingen bekymring hos IDA

Men tallene bekymrer ikke nødvendigvis formand for Ansattes Råd i IDA, Morten Thiessen. Overarbejde er ikke i sig selv en skidt indikator for udviklingen i arbejdsmiljøet for ingeniører, da det i høj grad kommer an på hvem det er, der tager de ekstra timer, mener han.

»Hvis det er en småbørnsfamilie, der har massiv overtid, så ville jeg nok sige, det er en skidt ting. Omvendt, hvis det er en enlig, der kan klokke fem-otte overtidstimer af om ugen til fuld betaling, så kan jeg ikke se noget som helst ondt i det,« siger Morten Thiessen.

44 procent af ingeniører arbejder mellem 37 og 39 timer om ugen, mens 29 procent sætter mellem 40 og 44 timer af til arbejdet hver uge. Lidt mere end hver tiende ingeniør, 11 procent, bruger mere end 45 timer på jobbet hver uge.

Forklaringen på ingeniørernes arbejdsiver skal måske findes i den stigende optimisme i branchen. Samme undersøgelse viser nemlig, at 71 procent af ingeniører ikke frygter at miste deres arbejde inden for de næste tre år. I 2013 turde kun 58 procent at være så skråsikre.

Læs også: Ingeniørernes selvtillid er i top

Morten Thiessen oplever da heller ikke, at ingeniørerne føler sig tvunget til at arbejde over for at bevare jobbet, men medgiver at der generelt er blevet mindre tid til at nå det samme.

»Ingeniørerne arbejder generelt mere, fordi de har mere travlt. Udviklingen løber jo stærkere og stærkere, og det betyder jo også, at tempoet bliver mere hektisk. Man skal nå mere på kortere tid,« siger han.

Faktisk er det den ingeniørgruppe, der har valgt at få lidt ekstra for til gengæld ikke at skrive overarbejde på, der kan blive de største tabere, hvis arbejdstiden øges generelt.

»De får jo ikke noget ekstra for at være rigtig mange timer på job. Det er selvfølgelig aftalt i basislønnen, at der er en forventning om et antal ekstra timer, men det er jo ikke et fast tal. Deres arbejdstid kan jo gå hen at blive betydeligt mere elastisk, uden at de nødvendigvis kan mærke det på bundlinjen,« siger han.

Læs også: Ingeniører hos mindre rådgivere knokler mere end andre

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>