Sådan kan amerikanerne indfri Obamas klimamål

Med gårsdagens udspil fra Barack Obama er de amerikanske stater blevet stillet overfor et afgørende udfordring: Hvordan skal de nå målet om 30 procent reduktion af statens samlede CO2-emission fra energisektoren i 2030?

Udspillet har først og fremmet det mål at ramme de kulfyrede kraftværker. Dem var der i december 983 af i USA. Gennemsnitsalderen ligger på 42 år, og 63 procent er mindst 40 år gamle. Til sammenligning er gennemsnitsalderen for gasfyrede kraftværker i USA 14 år.

I det 626 sider lange dekret fra det amerikanske miljøministerium (EPA) bliver det slået fast, at kraftværkerne i de enkelte stater noget nær frit kan vælge, hvilke midler der skal tages i brug for at reducere CO2-emissionen.

Der er dog en liste på de allermest nærliggende:

  • Mere effektiv elproduktionen på de eksisterende værker. Værker renoveres og forbedres. Det kan først og fremmest ske ved at forbedre varmeeffektiviteten, hvilket vil sige at øge tryk og temperatur i kedlen, hvor kul brændes af.
  • Nye brændsler med lavere emission. Først og fremmest naturgas (udspillet nævner på intet tidspunkt skifergas)
  • Nye elproduktionsformer uden for selve kraftværket. Det betyder vindkraft, solceller og biomasse.

Som et fjerde alternativ kan staterne sørge for at barbere elforbruget ned. Det kan for eksempel ske med et CO2-kvotesystemer i stil med det, som flere stater på vestkysten allerede har indført, blandt andet Californien. Med dette system forventer staten i 2020 at have reduceret CO2-emissionen til 1999-niveau. Senest har staterne Oregon, Washington og canadiske British Columbia vist interesse for at deltage i handelsplatformen.

Pilen peger derimod nedad, når det gælder at rense CO2 ud af kraftværkernes røg og lagre den i undergrunden (CCS). Teknikken er godt nok blevet teknisk demonstreret på kraftværker i USA, men EPA skriver i udspillet, at man ikke anser CCS som en økonomisk realistisk løsning.

Målene skal som nævnt være opnået i 2030, og reduktionen tager udgangspunkt i 2005. Det år bulderede opsvinget, og CO2-emissinen nåede nye højder. Siden er CO2-emissionen allerede faldet samlet set over hele USA med en tredjedel af målet, således det i dag reelt kun er 20 procent, som skal nås inden 2030. Ifølge den amerikansk miljøorganisation Sierra Club opfylder 13 stater og distrikter allerede det mål.


Plant Yates, der blev indviet i 1952, er Geogia Powers ældste kulkraftværk.

Et af steder, hvor man allerede aktivt arbejder for at reducerer CO2-emission, er i staten Georgia, hvor kraftværksselskabet Georgia Power vil nedlægge en fjerdedel af sine kul- og oliefyrede kraftværker og i stedet investere i 1.000 MW sol- og vind-kraft.

Staterne har frem til juni 2016 til at fremlægge en plan for gennemførsel af CO2-reduktionen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>