Nu stopper sessionslogning: Massesletning af data begynder

Et kæmpe overvågningsapparat skal standses, og en massiv mængde data, som er indsamlet gennem sessionslogningen, skal slettes, når den kontroversielle overvågningslov ophæves, skriver Berlingske.

Loven nåede at fungere i syv år, men fra på søndag er det slut, og arbejdet med at slette kan gå i gang.

Læs også: Professor: Justitsministeret ’pyntede på svar’ om sessionslogning

I Justitsministeriets udkast af loven, som i sidste uge blev sendt til teleselskaberne, har ministeren indført en overgangsperiode på tre måneder, vel vidende, at lovens afskaffelse medfører et større arbejde, når det massive apparat skal standses.

Billioner af registreringer

Sessionslogningen blev sat i gang 15. september 2007, og alene sidste år blev der indsamlet 3.500 milliarder registreringer af danskerne – hvad der svarer til 621.975 pr. dansker, hvilket er 40 gange mere end oprindeligt forventet.

Oplysninger, som i praksis ikke har været anvendelige. På trods af en EU-dom fra april, som erklærer datalogningen for ugyldig, er justitsministerens grund til at afskaffe loven, at dataene ikke hjælper i forhold til efterforskning af forbrydelser som terrorisme.

Læs også: Vildledte Justitsministeriet om internetlogning? Se de kreative svar

At dataene var ubrugelige i den tænkte hensigt, erkendte Justitsministeriet ifølge Berlingske allerede i 2012, men siden har politikerne flere gange udsat gennemgangen af sessionslogningen, som udgør op mod 90 procent af de samlede mængder indsamlet data.

Naturlig konsekvens af ubrugelighed

De mange indsamlede data skulle gemmes i et år, så Politiet og Politiets Efterretningstjeneste vil kunne få dem udleveret mod en dommerkendelse. Men nu skal de mange data slettes – hvilket skal ske senest 22. september, hvor overgangsperioden udløber.

Læs også: Minister: Dansk telelogning er ikke ulovlig – selvom EU-logning er

»Vi er positive over for ændringen og ser den som en naturlig politisk konsekvens af, at der indsamles data, som man ikke har kunnet bruge. Vi er også meget tilfredse med overgangsordningen, så vi har en reel chance for at tilrette systemerne,« siger Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation, Teleindustrien, til Berlingske

Hos Teleindustrien har man ikke regnet på, hvad det koster at rette systemerne til igen.

Da det kun er sessionslogningen, der bliver afskaffet, fortsætter overvågningen af telefoner uændret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>