Politikere om DSB’s IC4-erkendelse: Bedre sent end aldrig

Det vækker glæder hos både den røde og blå opposition på Christiansborg, at DSB har besluttet at sætte endnu en ekstern undersøgelse af IC4-togene i gang.

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, der har været en flittig kritiker af både IC4-toget og DSB’s mange forsøg på at redde det, håber, at undersøgelsen kan tages som et tegn på nyvunden selvindsigt hos statsbanerne.

»Hvis det er udtryk for et sporskifte hos DSB, så hilser vi det velkommen. Vi har jo i Venstre længe ment, faktisk siden Atkins-rapporten, at man skulle holde op med at kaste gode penge efter dårlige,« siger han.

Læs også: DSB overvejer for første gang at lægge IC4 i graven

Også Dansk Folkeparti er glade for udsigten til en fremtid uden IC4. Men Trafikordfører Kim Christiansen mener ikke, at der er brug for endnu en undersøgelse for at nå frem til den konklusion.

»De må jo have en klar fornemmelse af, at hvad der kommer til at virke og hvad, der ikke gør. Jeg synes, det er spild af penge at kaste flere hundrede tusinde kroner efter konsulenter. Vi skal have en udfasningsplan for de tog,« siger han.

Læs også: Politikere efter nye forsinkelser: IC4-opgradering er spild af penge

Liberal Alliance har ligesom store dele af Folketinget længe været kritisk over for IC4. Trafikordfører Villum Christensen tror dog ikke på, at det er nyt for DSB, at IC4 sandsynligvis ingen fremtid har.

»Jeg er overbevist om, at DSB i meget lang tid har vidst, at togene aldrig blev rentable. Og selvfølgelig må man på et tidspunkt holde op med at kast gode penge efter dårlige,« siger han og spekulerer i, at DSB’s økonomi er årsag til, at man først nu er klar til, at overveje at lægge de skandaleramte tog i graven.

»Jeg er også bange for at langmodigheden med at erkende problemets omfang har noget at gøre med DSB’s økonomi. Med en gæld på over 10 mia. kr. og et tab på 5-6 mia. kr., som skal afskrives i DSB’s regnskab, er DSB truet på sin eksistens, og det vil straks kræve indbetalinger fra staten,« siger Villum Christensen

Læs også: Skæbnetimemodel: Hvordan skal fremtidens tog-Danmark se ud?

Der har i lang tid hersket bred politisk enighed om, at IC4-togene ikke er en del af fremtidens jernbanestrategi i Danmark. Og Henning Hyllested, der er transportordfører for Enhedslisten, mener, at DSB’s beslutning både er en erkendelse af, at materielsituationen er uholdbar og et resultat af politisk pres.

»Jeg tror faktisk, den er foranlediget af, at den debat vi havde om hele materielsituationen i DSB for et par uger siden. Den endte med en vedtagelse, hvor man konstaterede, at materielsitaution simpelt hen er uholdbar, og at man bliver nødt til, at give DSB mulighed for at anskaffe erstatningsmateriel. Den er selvfølgelig også foranlediget af, at vi næsten alle partier i lang tid har hamret mod DSB og Transportministeriet for at få en løsning på dette her problem,« siger Henning Hyllested og giver samtidig rådgivningsvirksomheden Atkins tørt på.

Virksomheden vurderede nemlig i en rapport i 2011, at IC4 var et sundt projekt.

»Det er en ordentlig begmand til Atkins, det her. De sagde jo i sin tid god for alle komponenterne,« lyder det fra Henning Hyllested.

Læs også: IC4′s bremsefejl udstiller dyb uenighed mellem Havarikommissionen og Trafikstyrelsen

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>