Superlaksen Frankenfish er i topsikret fængsel på 25. år

For et halvt år siden skulle det amerikanske firma AquaBounty have modtaget de amerikanske myndigheders endelige tilladelse til at slippe en genmodificeret lakseart ud til butikkerne. Men firmaet venter stadig. Det skriver avisen The Star i en lang gennemgang af historien om AquaBounty AquAdvantage Salmon, bedre kendt som Frankenfish.

Sammenligningen med Frankenstein kommer af, at laksen er genmodificeret til at vokse dobbelt så hurtigt som sin naturlige søster, og fisken blev faktisk skabt for 25 år siden, hvor AquaBounty bad om tilladelse til at sælge den til de omega3-hungrende amerikanere.

Men først i 2010 kom myndighederne med deres svar efter behandling af tusindvis af høringssvar. Svaret lød i korte træk: Fisken udgør ingen fare for sundheden, sikkerheden er i orden, og fisken udgør heller ingen risiko for miljøet og fødekæderne.

Beskeden fik miljøforkæmpere og forskere til at opføre sig, som havde de tisset på et elektrisk hegn. De rasede mod AquaBounty og myndighederne og fastholdt, at fisken er giftig, og at forbrugerne risikerer at udvikle allergier ved at spise den. Derudover risikerer fisken også at udkonkurrere den naturlige atlantiske laks, hvis den slipper ud, lød kritikken – også selv om Frankenfish er en steril hunfisk.

Igen fik kritikken myndighederne til at ændre holdning, og de åbnede for en ny høringsrunde, der sluttede i april 2013. Myndighederne lovede, at AquaBounty og offentligheden ville få svar inden for seks måneder, men det foreløbige svar fra myndighederne er, at de stadig er i gang med en ‘grundig gennemgang (af alle 35.000 kommentarer, red.) for at afgøre, om der er ny information, som vil få myndighederne til at ændre sine foreløbige konklusioner,’ skriver The Star.

Superlaks spiser hele tiden

AquaBounty venter stadig, selv om de nu har brugt 440 millioner kroner over de seneste 20 år. En anden, der venter, er forskeren bag Frankenfish, Garth Fletcher. Han tror ikke, at han når at opleve fisken komme på markedet. Nu drømmer han om, at hans børn eller børnebørn vil opleve det. Garth Fletcher er nu 78 år, og indledte som forsker arbejdet på Frankenfish tilbage i 1982. Det begyndte som et forsøg på at øge produktionen af laks, blandt andet for at undgå overfiskning i en tid, hvor efterspørgslen steg hvert år.

Dengang var problemet især, at mange laks ikke kunne klare de hårde vintre i Canada, og Garth Fletcher og en forskergruppe forsøgte forgæves at skabe laks med anti-frys gener. I deres arbejde faldt de over muligheden for at skabe hurtigtvoksende laks i stedet.

Læs også: Genmodificeret superlaks på vej til middagsbordene

Atlanterhavslaks spiser kun om foråret og sommeren, men ved at tilføje et væksthormon fra stillehavslaksen Pacific Chinook, også kaldet Kongelaks, har forskerne fået Frankenfish til at spise hele året. Det er grunden til, at den på den samme tid bliver næsten præcis dobbelt så stor som sine brødre og søstre.

Fiskenes Fort Knox

I dag bliver laksene opdrættet i et 12.000 kvadratmeter kompleks i flere niveauer ved Bay of Fortune i det østlige Canada mellem Nova Scotia og Newfoundland. I et område står rækker med grønne glasfibertanke med yngel, i et andet sted ligger endeløse rækker af æg, og endelig er der tankene med store fisk. I alt er 14 personer ansat.

Komplekset i Canada bliver kaldt fiskenes Fort Knox af de ansatte. Der er opsat et utal af sikkerhedssystemer med 17 barrierer for at forhindre fiskene i at slippe ud på landjorden – og videre ud i havet. Og efter at Greenpeace i 2001 trængte ind og holdt demonstration på taget af komplekset, er der også opsat alarmer overalt og tremmer for vinduerne.

Området i Canada er dog mest en facilitet til at producere æg. De bliver nemlig sendt i specialdesignede kasser, der ifølge virksomheden kan overleve et flystyrt, til et andet kompleks i Panama for at vokse sig store og gennemgå nye undersøgelser.

Komplekset i Panama er anbragt afsides i Chiriqui-provinsen i et bjergområde med masser af floder. Pigtråd omkranser området, sammen med meterhøje stålhegn og vagter med hunde.

I dette fængsel har forskerne alene de seneste to år produceret 62 ton genmodificerede laks, svarende til cirka 100.000 fisk, der nu er gravet ned på grunden. Lige bortset fra et par enkelte, som medarbejderne mæsker sig i.

Hvor længe Frankenfish skal være forbeholdt de ansatte, kan kun myndighederne svare på.

»Det er svært, fordi vi er de første. Vi er kanariefuglen i guldminen, klokken omkring halsen på lederen af flokken. Vi er pionererne,« siger Ron Stotish, direktør for AquaBounty Technologies til The Star.

Når og hvis godkendelsen kommer i hus, vil det være første gang, at et lands myndigheder tillader genmodificerede dyr på middagsbordene.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>