Her er de fem årsager til klimaforskernes advarsler

IPCC’s arbejdsgruppe 2 fremhæver i den nye klimarapport, der fokuserer på konsekvenser af klimaforandringer og metoder til tilpasning, fem årsager til bekymringer (reasons for concern eller blot RFC i IPCC-terminologien)

De er:

  1. Unikke og truede systemer. Mange arter og systemer, som har svært ved at tilpasse sig, vil være udsatte for høje risici ved en yderligere opvarmning på 2 grader. Det gælder særligt havisen i Arktis og koralrev.

  2. Ekstreme vejrhændelser i form af hedebølger, nedbør og oversvømmelser i kystområder.

  3. Konsekvenser vil være størst for de svageste i alle lande – uanset hvilket udviklingsstadie landet er på.

  4. Samlede globale konsekvenser. Der er risiko for udbredte tab af biodiversitet ved en temperaturstigning på yderligere 3 grader. Der er også risiko for store økonomiske skader ved en temperaturstigning på yderligere 3 grader, men der er dog få kvantitative skøn herfor.

  5. Store enkeltstående hændelser. Fysiske systemer kan blive udsat for abrupte og irreversible forandringer. Det gælder ikke mindst havstigninger fra afsmeltning af iskapper, hvis temperaturstigningen kommer over 3 grader. Ved en endnu højere temperaturstigning vil der være risiko for, at den grønlandske indlandsis kan smelte over et tidsrum på 1.000 år eller længere – det vil i givet fald give en stigning i havniveauet på 7 meter.

Læs også: Professor trækker sig fra klimarapport: Den blev for alarmerende

Disse fem årsager til bekymringer leder med arbejdsgruppens ord med høj sikkerhed frem til otte risici, der går på tværs af regioner og sektorer:

  1. Dødsfald, ulykker og ringere sundhedstilstand – ikke mindst i lavtliggende kystområder.

  2. Ringere sundhedstilstand og dårlige levevilkår for befolkninger i store byområder pga. oversvømmelser.

  3. Nedbrud af infrastruktur som elektricitet og vandforsyning pga. oversvømmelser.

  4. Øget antal dødsfald under hedebølger.

  5. Nedbrud af fødevareforsyningen.

  6. Dårlige levevilkår i landområder, hvor der kan opstå problemer med forsyning af drikkevand og vand til fødevareproduktion.

  7. Tab af økosystemer i havet og ved kystområder vil have betydning ikke mindst for fiskere i troperne og det arktiske område.

  8. Tab af økosystemer på land og i vandløb og de konsekvenser, som det vil have for folks levevilkår.

Formand: Det drejer sig om at bygge en bedre verden

Chris Field, der leder afdelingen for global økologi ved Carnegie Institution i USA, er en af de to formænd for IPCC arbejdsgruppe 2.

Læs også: IPCC: Global opvarmning giver mindre mad og gør os mere syge

Han sagde i sin tale ved IPCC-mødet i Japan, at rapporten kombinerer hård, analytisk realisme med et grundig kig på en bred vifte af mulige løsninger og tilføjede:

»Det drejer sig lige så meget om at bygge en bedre verden som om at forstå de alvorlige problemer.«

Dansk minister: Sidste chance

Fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) lyder det:

»Det er ved at være sidste chance, hvis vi skal forhindre alvorlige klimaændringer. Det gode er, at vi har de tekniske løsninger. Det handler alene om politisk vilje.«

Klima-forskning i din indbakke? Tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Miljøminister Kirsten Brosbøll (S) er glad for, at Danmark efter hendes mening er kommet godt i gang med tilpasninger:

»Vi har allerede set, hvordan klimaforandringer kan ramme Danmark med skybrud og voldsomme oversvømmelser. Vi har taget de første vigtige skridt herhjemme med de kommunale klimatilpasningsplaner, og rapporten viser tydeligt, at det er et nødvendigt arbejde, vi har sat i gang.«

IPCC har fremstillet en video, hvor Chris Field og nogle af de øvrige hovedforfattere til rapporten forklarer om deres arbejde:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>