Microsoft lancerer gratis Windows til små skærme

Mens Android er ved at blive den nye globale de facto-standard på alt andet end traditionelle pc’er, kæmper Microsoft hårdt for at få Windows til at blive en succes på telefoner. Alle sejl skal sættes ind på at få fodfæste, så nu prøver Microsoft en retning, der ville have været utænkelig for få år tilbage: At forære Windows væk.

Læs også: Android bliver helt dominerende i 2015

På firmaets udviklerkonference Build, som finder sted i San Francisco i disse dage, lancerede Microsoft en ny variant af Windows, som vil være gratis at bruge, så længe skærmstørrelsen på enheden ikke er over ni tommer. Det skriver Wired.

Windows til Internet of Things – tingenes internet – er den gratis Windows-variant blevet døbt, og tilsyneladende er indmaden den samme som i Windows Phone 8. Dermed kan producenterne af telefoner og andre små enheder slippe for at betale de cirka 55 kroner, som Microsoft indtil nu har opkrævet i licens pr. enhed med Windows.

Det er endnu uvist, om det kun er hardware-producenter, som får adgang til den gratis udgave af Windows, eller om også udviklere kan hente styresystemet. Men der var ingen udsigt til, at Microsoft ville tage et endnu større skridt og give andre adgang til kildekoden.

Microsoft lancerede Windows Phone i 2010 og indgik i 2011 en aftale med Nokia om, at den tidligere så dominerende finske telefonproducent kun ville bruge Windows Phone til smartphones fremover. I 2013 købte Microsoft hele telefondelen af Nokia.

Men Windows Phone har ikke fået en ret stor bid af markedet, omkring tre procent globalt i 2013, og Microsofts styresystem til tablets, Windows RT, har været en endnu mindre succes. Så selvom det underminerer den forretningsmodel, Microsoft har tjent enorme summer på i mange år, har firmaet altså fundet det nødvendigt at begynde at give Windows væk gratis.

Google har nemlig sat sig benhårdt på markedet for telefoner og de fremadstormende ’wearables’, altså alt fra ure til fitness-sensorer, senest ved at lancere styresystemet Android Wear.

Læs også: Google lancerer Android Wear: De første ure med Android kommer til sommer

Selvom Android i princippet er open source, som alle kan bruge gratis, har Google med tiden fået et jerngreb om hele økosystemet, fordi hardware-producenterne bliver nødt til at inkludere alle Googles services, hvis de skal have adgang til den ’rigtige’ udgave af Android, som Google lægger mange kræfter i, og ikke blot en afpillet, misligholdt version.

Læs også: Sådan gør Google Android-platformen mere og mere lukket

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>