Tyrkiet laver falsk Google DNS for at sikre net-censur

Først blev Twitter spærret, og siden kom turen til Youtube, som blev anset for en ’trussel mod national sikkerhed’ af Tyrkiets regering. Men da spærringerne skete på DNS-niveau hos de tyrkiske internetudbydere, var det muligt at få adgang alligevel ved at bruge navneservere uden for Tyrkiet.

Læs også: Tyrkiske myndigheder i teknisk kapløb mod Twitter-brugere

Men nu bliver den mulighed også bremset, rapporterer IDG News Service. Forsøger tyrkerne at komme i kontakt med Googles DNS, vil de nemlig i stedet blive dirigeret til en falsk udgave af tjenesten, der er sat op af tyrkiske teleselskaber. Google skriver i et blogindlæg, at de fleste tyrkiske internetudbydere nu spærrer vejen til Google DNS med en efterligning, hvor der er lagt blokeringer ind. Det svarer til at producere en falsk, men vellignende telefonbog, med et par enkelte numre telefonnumre ændret, skriver Google. Dermed ved brugerne ikke, om de har fat i den ægte Google DNS eller den falske.

En anden international DNS-tjeneste fra Level 3 har oplevet samme spærring, skriver Renesys i et længere indlæg, der også peger på en måde at spotte en ’forgiftet’ DNS. Efter de falske navneservere kom i spil, faldt svartiderne nemlig fra 70 millisekunder for Google DNS til bare ét millisekund. Det er fysisk umuligt at nå Googles servere på den tid, selvom Google har cache-servere i andre lande i regionen, lyder forklaringen.

Da spærringerne af Youtube og Twitter blev indført, blev IP-adresser til blandt andet Google DNS graffitimalet på mure i Tyrkiet, og de teknisk kyndige blandt tyrkerne kunne dermed hurtigt finde en vej uden om. Men det smuthul er altså nu også spærret.


Foto: https://twitter.com/gulayozkan/status/446959549497356288/photo/1

Læs også: 10.000 nye Tor-brugere i Tyrkiet om dagen

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>