3 skruer op for maks-hastigheden: Mobilt bredbånd med 600 megabit pr. sekund næste år

Overvejer du, at have 100 Netflix-film i HD kørende på en gang? Hvis du gør, og måske endda allerede har forsøgt, så ved du, at det ikke kan lade sig gøre, fordi internetforbindelse ikke er hurtig nok.

Men ifølge 3 så varer det ikke længe inden det – teoretisk set – kan lade sig gøre. Teleselskabet regner nemlig med, at de indenfor en overskuelig fremtid kan sælge forbindelser på op til 600 megabit pr. sekund.

På et presseevent på Roskilde Festival viste 3 i samarbejde med Huawei en wifi-router, som kan bruge flere forskellige 4G-forbindelser på en gang og på den måde opnå en højere hastighed.

Samler datastrømme

Routeren, som 3 viste frem, benytter sig af de to forskellige frekvenser, som 3´s mobile bredbånd arbejder på. Routeren henter data fra begge frekvenser og kører dem sammen, så de to frekvenser bliver til én kraftig internetforbindelse. Det vil sige, at de to 75 megabit pr. sekund forbindelser, som 3 har nu, bliver til 150 megabit pr. sekund.

»Du stikker bare sim-kortet i og så kører det,« lød det fra 3′s netværksansvarlige, Stefan Ring, da han fremviste routeren, som er beregnet til privat brug.

Indtil videre benytter de mobile bredbåndsroutere kun én af de to 4G-frekvenser, men 3 regner med, at det fra efteråret bliver muligt for alle at benytte begge med den omtalte router.

På presseeventen viste 3 på to computere med hver deres router forskellen på effekten. Den almindelige router sneg sig op på 20 megabit pr. sekund, mens den anden ved første forsøg kom op på 40 og ved andet forsøg 50 megabit pr. sekund. 3 forklarede, at netværket i området er stærkt belastet af de mange festvalgængeres mobilforbrug, og at forbindelserne uden forstyrelser ville kunne nå op på henholdsvis 75 og 150 megabit pr. sekund.

Men derfra er der fortsat et stykke op til de 600 megabit.

Tre udvider frekvensområderne

Derfor lover 3 også endnu mere. Routeren kan nemlig samle signaler fra andre typer af frekvenser, blandt andet de såkaldte TDD-frekvenser, som mobilselskabet købte rettighederne til ved 4G-frekvensauktionen i 2010. Frekvenserne forventer 3 kommer i drift fra 2015 og derfra regner Stefan Ring med, at den samlede hastighed kan nå op på 600 megabit i sekundet, i hvert fald forsøgsvis.

»Om det bliver kommercielt næste år ved vi ikke, men det bliver testet,« siger han, og understreger, at det kun er en teoretisk mulighed for 600 megabit, da andre brugere på nettet og mange andre ting spiller ind i forhold til at give de optimale betingelser for at få hastigheden helt derop.

Men uanset om hastigheden kan nå helt op på 600 megabit pr. sekund, så lover 3, at deres netværk med den nye teknologi bliver langt hurtigere.

Indtil videre er en af forhindringerne ved at nå de høje hastigheder hardwaren, som skal modtage TDD-frekvenserne, da det er et relativt uberørt område, men blandt andet Huawei er ved at udvikle hardware, som kan benytte teknologien.

Huaweis repræsentant på stedet kunne videre fortælle, at de sideløbende med deres router også arbejder på at overføre den frekvenssamlende teknik til håndholdte enheder, så mobiltelefoner fremover også kan hoppe på flere frekvenser og dermed få hurtigere netværksforbindelse.

»Infrastrukturen står klar, så følger teknologien efter,« udtalte repræsentanten fra Huawei.


Sådan ser den nye router ud. Den samler flere frekvenser til en kraftig forbindelse. Foto: Søren Schaadt Larsen
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>