Boas Specialister: Autister skaber orden i it-kaos på rekordtid

Chancen for, at du som Version2 læser kender Boas Specialisternes særlige evner, er stor. For som en af firmaets konsulenter, Anders Nielsen, siger med glimt i øjet: »Jeg var 37 år, inden jeg fik min diagnose. Jeg læste jo datalogi, og der tror jeg, de fleste havde de typiske ticks, der er tegn på Aspergers Syndrom«.


Anders Nielsen tester Arlas SAP-systemer

Anders Nielsen har som mange af de 10 ansatte konsulenter med autisme hos Boas Specialilster i Aarhus et usædvanligt talent for at se orden, hvor andre ser kaos.

I frokoststuen, hvor Version2 er på besøg på Sommertour, fortæller han, hvordan han hjemme har en liste på sit køleskab, der nøjagtigt beskriver indholdet, så han ikke behøver at åbne køleskabet for at vide, hvad han mangler.

»Få dig en glaslåge. Problem solved«, svarer kollegaen David Leonard, der som alle andre ansatte er mødt præcis klokken 11.30 til salat, fiskefrikadelle og rugbrød.

Men Anders Nielsen er også fyren, der sammen med den forholdsvis nye chef for forretningsudvikling Orla Pedersen, hev en ny stor ordre hjem fra Arla.

Orla Pedersen blev for et halvt år siden ansat af den Sociale Udviklingsfond, der i 2009 købte en underskudsforretning, som i løbet af de sidste år er vendt til en pæn overskudsforretning. Han har til opgave at få flere kunder til Boas Specialister og give den såkaldte socialøkonomiske virksomhed et skarpere professionelt image. Orla Pedersen ønsker at få rystet støvet af de mange fordomme, han oplever, der er mod den type virksomheder, om at de er en slags bistandsvirksomheder og samtidig få sat spot på Boas’ særlige kompetencer. Her er tale om topprofessionelle specialister, der, i kraft af deres særlige profil, er bedre til bestemte typer opgaver end alle andre. Folk, der kan være svære at passe ind på almindelige arbejdspladser med deres ofte “ufiltrerede” facon.

»De er ærlige og ligefrem. Når de ser fejl, påpeger de det. Det finder nogen stødende. Men de har stærk analytisk sans, nultolerance for fejl og ser på den stillede opgave med friske øjne, hvor andre kører trætte,« siger han.

Arla ønskede eksempelvis at få forsimplet sine testprogrammer til SAP-systemet. I første omgang de systemer, der håndterer HR-forhold; løn og personale.

Det mener Orla Pedersen godt, at Boas kan se på, og han beder Arla sende noget materiale.

600 siders blueprint på systemerne i Danmark, Sverige og England samt omtrent 170 testcases kommer dumpende. Opgaven er at forenkle det og få færre testcases. Endelig skal Boas levere de testcsases, som gør det muligt for Arla at automatisere deres test af SAP-løsningen.

Anders Nielsen har aldrig set et SAP-system før, og da det er en stor ny kunde, synes Orla Pedersen, der har en fortid hos blandt andet KMD og CSC som udviklingschef, ikke at han vil lade AndersNielsen være alene om opgaven, som Arla forventede feedback på en uge efter.

Orla Pedersen sendte familien væk og gik i gang med at pløje sig igennem de mange hundrede siders monoton læsning, skærmdumps, rutinebeskrivelser og regler.

Et andet sted sad Anders Nielsen og gjorde det samme. Anders Nielsen, der som nævnt, aldrig før havde set et SAP-system, (“Jo, jeg kendte logoet”, siger han), fik hurtigt overblik over opgaven, og mens chefen svedte for at forstå, hvordan den skulle løses, var Anders Nielsen hurtigt i gang med at finde løsninger.

Inden mødet mødtes de to, og papirerne var spredt over et stort bord. Anders Nielsen viste sin chef, hvordan processerne på første, femte og sjette case overlappede og kunne slås sammen. Og det gik op for Orla Pedersen, at Anders Nielsen på en uge ikke bare havde læst, men også analyseret og fundet løsninger på et kompleks, som han som erfaren professionel i softwarebranchen ikke følte, han endnu havde overblik over.

Cheferne i Arla lyttede. Den øverste testchef for koncernen var til stede.

»Kan du allerede nu give et bud på, hvilke testcases, der er de bedste«, spørger han.

Orla Pedersen havde end ikke overvejet svaret. Så langt var han ikke nået.

Anders Nielsen derimod svarer omgående, at der er nogle af de engelske eksempler, man nok godt kunne bruge noget af.

Arla: »I går bare igang«. Og spørgsmålet var, om ikke Anders Nielsen allerede var bedre inde i opgaven – selvom han indtil da ikke havde set deres SAP løsning – end de selv var.


Anders Nielsen brokker sig jævnligt over Boas Specialisternes nye grafike budskab på en folder, der er udformet af et reklamebureau. Det viser, hvordan et mikadospil først ligger hulter til bulter og derefter i ordnede rækker for at illustrere de Boas-ansattes særlige evner for at skabe system i kaos. Der er slet ikke orden, siger han, da pindene tydeligvis ikke er organiseret efter point-værdi

Men Anders Nielsen praler ikke. Det er Orla Pedersen, der hiver en historie ud af ham, om hvordan Anders Nielsen på universitetet, hvor han både er droppet ud af datalogi, matematik og fysik, konkurrerede om at få matematikeksamenerne hurtigst færdigt. Uden fejl.

Kun en gang blev han nummer to. Men nummer ét havde fejl – det havde Anders Nielsen ikke.

»Så havde jeg jo ikke afleveret opgaven.«

Han brugte rundt regnet en time til en prøve, der var beregnet til 3-4-5 timer. Måske hans beskedenhed gør, at ikke husker netop det tal.

»Det gik bare ikke på universitetet. Som så mange andre med Aspergers gik jeg i stå.«

For udeforstående viser Anders ingen tegn på autisme. Men den, der kender ham, ved, at han har brug for at holde pause mellem forskellige sociale sammenhæng. En fest i weekenden skal brydes af en dags pause inden arbejdet med kollegaerne. Så arbejder han hjemme og derfor har han ikke så mange feriedage tilbage her i sommervarmen.

Arla har været så glade for Anders Nielsens arbejde, at de overvejer testning af alle deres SAP-systemer hos Boas Specialister. Arlas bekymring er, hvorvidt Boas har konsulenter nok til opgaven.

Boas har ud over sin erhvervsafdeling et uddannelsesforløb. Adgangsbilletten er kendskab til it, og her forsøger virksomheden at rekruttere nye professionelle konsulenter til erhvervsteamet.

Huset modtager en del unge fra kommunen, der har autismediagnose eller på anden måde trænger til at blive afklaret i forhold til arbejdsmarkedet, og som har flair for it.

Efter afklaring og oplæring – blandt andet bliver alle ISTQB-certificeret til softwaretest – gennemgår konsulenterne et socialt udviklingsforløb, der ganske simpelt består i at deltage i de fælles aktiviteter som morgenmad, frokost og generel fælles omgang med kolleger inden for de rammer, den enkelte kan magte.

Målet er at nå op på 20 konsulenter i alt i år. »Men de rigtige personer hænger ikke på træerne«, siger Orla Pedersen.

Da Orla Pedersen i et tidligere job var udviklingschef i Dafolo, fik han ansvaret for at omlægge en ældre version af en borgerserviceløsning til en ny og tidssvarende version. En opgave fuld af rutineprægede opgaver.

Hvor hans egne folk skulle bruge tre dage på at blive oplært i værktøjet, opdagede han, da han gik til Boas Specialister som kunde, at deres konsulenter kun behøvede en halv dags introduktion til opgaven, så var den forstået. Og vigtigst: De mistede aldrig fokus og lavede nul fejl.

»Jo, en fejl gik igen, og vi opdagede, at den var gal med vores vejledning. De lavede den fejl, vi havde bedt dem lave. Men ellers er det et kendetegn. De laver aldrig fejl.«

Derfor er det også en ledelsesopgave at minde om pauser, korte arbejdsdage, tydelig struktur, trygge rammer og holde pludseligt overarbejde langt væk.

Faktisk alt det, der ifølge Orla Pedersen også burde gælde på normale arbejdspladser.

»Hos os er det bare mere tydeligt. Vores medarbejdere reagerer ligefremt og meget tydeligt, og arbejdet bliver ikke lavet, hvis ikke vi passer på hinanden«.

Anders Nielsens talenter og høje intelligens kunne sagtens placere ham i et højt betalt job i en international softwarevirksomhed, tænker man.

Hvorfor sidder du her?

»Jeg ville ikke bytte for noget i verden. Her er der forståelse for, hvem jeg er, og de tager den lidt mere med ro«, fortæller Anders Nielsen, der efter en whiskeysmagning i lørdags klarede hovedet med en omgang læsning om et testautomatiseringsværktøj, som en af deres potentielle kunder har efterspurgt hjælp til – en opgave, der ventede i den kommende uge. Så var det klaret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>