Britisk regering: Træpiller kan svine lige så meget CO2 som kul

Briterne satser ligesom Danmark stort på at fyre med træpiller i stedet for kul i kraftværkerne, i briternes tilfælde for at opfylde EU’s krav om vedvarende energikilder. Men en ny rapport fra det britiske energi- og klimaministerium (DECC) viser, at det nogle gange kan spare mere CO2 at lade træerne blive stående i skoven.

Alligevel anses biomasse nemlig for at være CO2-neutral, da nyplantede træer i princippet vil absorbere den tilsvarende mængde kulstof, som de fældede, afbrændte træer vil udlede.

Se Ingeniørens fokus om Danmark, der skifter kul ud med træpiller

Det kommer dog helt an på, hvilken slags træ der bruges på kraftværkerne, viser den britiske rapport. Afbrænding af hele træstammer vil ifølge rapporten udlede lige så meget CO2 som kul, mens der vil være gode gevinster for klimaet ved at brænde affaldstræ.

Derfor lover den britiske regering nu at stramme reglerne for afbrænding af træ og indføre obligatoriske standarder. Miljøorganisationer glæder sig over regeringens reaktion og insisterer på, at de nye regler skal baseres på rapportens konklusioner.

Det er ikke første gang, rapporter med lignende resultater af biomasses CO2-neutralitet bliver præsenteret. Herhjemme udkom eksempelvis den grønne tænketank Concito sidste år med en undersøgelse, der også viste, at biomasse langtfra altid er en gevinst for klimaet.

Læs også: Dansk træpille-bonanza med bind for øjnene: Det er alt andet end CO2-neutralt

Både energiindustrien og mange grønne organisationer har derfor efterspurgt fælles EU-kriterier, der kan sikre, at de træpiller, som udgør størstedelen af den importerede biomasse til de europæiske lande, nu også giver en CO2-neutral energiforsyning.

Men processen med at finde enighed om fælles kriterier i EU har trukket ud i årevis, og fået flere energiselskaber og nationale regeringer til at opsætte deres egne bæredygtighedskriterier.

Storbritanniens største energiselskab Drax lover udelukkende at importere træpiller fremstillet af affaldstræ. Det vil sige trætoppe, nedfaldne grene, flis og stammer, der er af for dårlig kvalitet til at sælge som tømmer.

Læs også: Klimaminister tvinger kraftværkerne til at købe bæredygtige træpiller

Størstedelen af træpillerne kommer imidlertid fra USA, som også bliver storleverandør til Danmark fremover, når 60 procent af kul-brændslet på de danske elkraftværker efter planen skal erstattes af hovedsageligt træpiller i 2020.

En lang række forskere og miljøorganisationer har advaret om, at flere af de store amerikanske leverandører ikke lever op til de europæiske forventninger om, at træpillerne bliver lavet udelukkende af affaldstræ.

Læs også: Amerikanske forskere: Jeres jagt på træpiller truer vores skove

De mener nemlig at have beviser for, at også hele stammer og træer bliver fældet fra naturskove og solgt til særligt de europæiske lande, omdannet til træpiller og flis. Og det er netop den form for biomasse, som ifølge den britiske rapport kan være lige så skadeligt for klimaet, selv set i et perspektiv på op til 100 år, hvor nyplantede erstatningstræer ellers er anset for at have opvejet CO2-udledningen.

Storbritannien forventer, at op til 7,5 procent af hele deres energiforbrug i 2020 skal genereres fra biomasse.

Læs også: Europa fordobler afbrændingen af træpiller på tre år

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>