Enhedslisten om kæmpe cpr-læk: ‘Samtlige 900.000 er nu i risiko for at få deres identitet misbrugt’

»Det er en kæmpe fejl, som kan have alvorlige konsekvenser for de 900.00 danskere, der er på Robinsonlisten. De er allesammen i risiko for, at deres identitet kan blive misbrugt.«

Sådan siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper i en pressemeddelelse, efter nyheden om, at CPR-kontoret ved en fejl sendte den såkaldte Robinson-liste ud med cpr-nummer og navn og adresse på 900.000 danskere, der har bedt om beskyttelse mod reklamehenvendelser.

Læs også: 900.000 danske CPR-numre lagt til frit skue – downloadet 18 gange

Hun mener, at det bør være et wake up call for indenrigsministeren, som bør afskaffe cpr-nummeret som ID. En holdning, der ikke er ny i Enhedslisten, men som Pernille Skipper nu vil følge op på med et samråd. Ikke kun for at afklare, hvordan det kunne ske, men især for at få løsninger på bordet.

»Det går ikke længere, at regeringen blot lapper på problemerne omkring cpr-systemet,« siger hun.

Pernille Skipper efterlyser i stedet, at vi får et officielt ID-kort, som kan spærres, hvis det mistes.

Læs også: Kolding åbnede digitalt arkiv med byggesager – inklusive cpr-numre

Også andre politikere reagerede hurtigt på nyheden og tweetede om det. Hos Venstre mener it-ordfører Michael Aastrup, at hele systemet nu skal have et sikkerhedstjek:

»Helt uacceptabelt at 900.000 CPR nr har været lagt frem på nettet. Sikkerheden om hele CPR systemet bør nu vurderes, når det kan ske,« tweetede han.

Og Trine Bramsen, retsordfører hos Socialdemokraterne, tweetede om hvordan den slags uheld understreger, at CPR-nummer ikke skal kunne stå alene, når man for eksempel vil låne penge.

»Og netop derfor må CPR-nummeret aldrig alene kunne bruges som legitimation ved handler, optagelse af lån m.v.« skrev hun.

Brugen af cpr-numre har været til diskussion i årevis, men fik ekstra ild for nyligt, da først hackere offentliggjorde cpr-numre for SF’s politikere i Folketinget, og en aktivist dernæst offentliggjorde cpr-numre for ministre og andre politikere, der havde stemt ja til loven om Center for Cybersikkerhed.

Det er nemlig ikke svært at regne sig frem til en persons cpr-nummer, hvis man kender fødselsdagen, men det er alligevel strafbart at offentliggøre andre personers cpr-nummer, ligesom det i nogle sammenhænge bliver brugt som en ‘hemmelig oplysning’, for eksempel når man ønsker at spærre sit betalingskort.

Læs også: Aktivist anholdt efter at have offentliggjort cpr-numre

Læs også: Datatilsynet: CPR-nummeret er ikke en følsom personoplysning, men du må alligevel ikke offentliggøre andres

Læs også: Rudersdal Kommune offentliggjorde 1.749 børns CPR-numre i syv år

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>