Forskere: Spildevand fra skifergas-boring skyld i 200 jordskælv

Forskere fra University of Colorado Boulder har fundet flere end 200 jordskælv med epicentre inden for en radius på to mil af en underjordisk brønd, som bliver brugt til opbevaring af spildevand fra skifergas-boringer. Det skriver Boulder County Business Report.

Brønden ligger 10.800 fod under jorden og bliver opereret af NGL Water Solutions. Selskabet pumper dagligt op til 10.000 tønder spildevand i brønden under højt tryk, men måtte efter ordre fra de amerikanske myndigheder indstille brugen af brønden i sidste måned.

Læs også: Total starter boremaskinerne før klagefristen udløber

Det skete af sikkerhedsgrunde, da der forinden var udbrudt to jordskælv efter hinanden i Greeley-området, hvor brønden ligger. Det ene jordskælv målte 3,2 Richter.

Herefter satte et hold CU-forskere sig for at se nærmere på forekomsten af jordskælv inden for en radius af to mil omkring NGL-brønden og fandt flere end 200 tilfælde, som de mener, er relateret til brønden. Statens miljømyndigheder er nu i gang med at undersøge, om NGL har opereret efter reglerne.

Læs også: Smuthul i nyt krav om miljøvurdering ved skifergasboringer

Nedpumpning af spildevand fra skifergas-boringer er allerede under mistanke for at udløse jordskælv. Staten Colorado har netop tilsluttet sig en arbejdsgruppe med ni andre stater, der vil undersøge, om brøndene er skyld i en stigende forekomst af jordskælv.

Selve udvindingen af skifergas med metoden hydraulisk frakturering, populært kaldet fracking, kan også være med til at forstærke naturlige jordskælv. Undersøgelser peger på, at risikoen for jordskælv tidobles i nærheden af de underjordiske gasudvindinger.

Læs også: Fracking efter skifergas tidobler antallet af jordskælv

Udvindingen af gassen i skifer-lagene foregår ved at pumpe en blanding af vand, kemikalier og sand ned ved højt tryk for at frigive gassen. Spildevandet herfra bliver normalt deporteret til underjordiske magasiner som brønden i Greeley.

Nedpumpningen af både fraktureringsvæsken og spildevandet sker ved højt tryk. Det lægger pres på de naturlige forkastningszoner, og kan på den måde udløse eller forværre naturligt forekommende jordskælv.

Følg Ingeniørens fokus på Skifergas i Danmark

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>