Forsvarsministeriet bekræfter: Tre bud på nye kampfly – Gripen er ude

Det er nu blevet bekræftet af Forsvarsministeriet, at det bliver Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter, Eurofighter-konsortiets Eurofighter Typhoon og Boeings Super Hornet, der skal konkurrere om at vinde de danske myndigheders gunst og få lov til at levere nye kampfly til milliarder som erstatning af de forældede F-16-fly.

Dermed er det også bekræftet, at Saab og den svenske regering har trukket sig fra konkurrencen, som Politiken mandag kunne berette om.

Angiveligt skulle svenskerne have trukket Gripen fra konkurrencen som følge af, at de føler sig overbeviste om, at Joint Strike Fighter favoriseres af de danske myndigheder, hvorfor de ikke ser nogen videre grund til at blive en del af konkurrencen.

Læs også: Avis: Saab trækker Gripen ud af dansk kampfly-konkurrence

I en pressemeddelelse fra det danske forsvarsministerium citeres generaldirektøren for den svenske Försvarsexportmyndigheten (FXM) Ulf Hammarström dog noget mere diplomatisk, idet han blot tilkendegiver, at man ikke har ønsket at fortsætte i konkurrencen.

»Lad mig først og fremmest udtrykke vores taknemmelighed for, at I har inviteret Gripen-systemet med som det potentielt næste kampfly i Danmark. Jeg vil også gerne takke jer for en god og åben dialog i løbet af processen,« skriver han til Forsvarsministeriet.

Ifølge Politikens oplysninger favoriseres Joint Strike Fighter, idet Lookheed Martin ikke mødes med samme krav om danske arbejdspladser som de øvrige budgivere.

Eurofighter Gmbh., der er konsortiet bag Eurofighter, trak sig ligeledes ud af konkurrencen tilbage i 2007 som følge af en påstået dansk favorisering af Joint Strike Fighter. Eurofighter fik dog lov til at komme tilbage i konkurrencen sidste år.

Meldingen om en fortsat favorisering, som Politiken citerer en højt placeret svensk kilde for, deles ikke længere officielt af Airbus Defence and Space, der varetager salget af Eurofighteren i Danmark for konsortiet Eurofighter Gmbh. Selskabet er en sammenslutning selskabet Cassidian, der tidligere har varetaget salgsprocessen, som nu er gået sammen med selskaberne Airbus Millitary og Astrium.

Her bekræftede presseansvarlig Kieran Daly over for Ingeniøren kort før den officielle udmelding fra Forsvarsministeriet, at man har sendt sit bud til den danske Forsvarsministerium, og at man ikke hænger sig i fortiden, hvad favorisering angår.

»Vi har noteret os mediernes rapporter om Saabs beslutning. Vi har indgivet vores bud, og vi har fuldt ud tiltro til, at de danske myndigheder vil køre en fair og åben konkurrence. Vi har ingen intentioner, om at ændre vores planer,« udtaler Kieran Daly til Ingeniøren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>