Gen-brøler: Fede avls-haner døjer med fertilitetsproblemer

Kyllingeracen Ross, der er genetisk stamfader til 25 procent af hele den amerikanske kyllingeproduktion, er blevet genetisk fremavlet til at spise så meget, at det skader dens fertilitet. Det skriver Reuters.

Racen produceres af Aviagen, som leverer avlsdyr til blandt andre de danske kyllingeproducenter. Det var dog USA’s tredjestørste producent af slagtekyllinger, Sanderson Farms, der sidste år opdagede, at avlsdyrene fra Aviagen lagde færre udklækkelige æg.

Læs også: Danske høns har skotske aner

Herefter udsendte Aviagen et hold af forskere til farmen for at undersøge problemet, der havde ført til, at 17 procent af æggene ikke blev udklækket. De brugte først og fremmest udelukkelsesmetoden til at finde frem til årsagen.

Efter at have tjekket blandt andet temperatur i rugeriet og foderet til dyrene måtte Aviagen erkende, at en ikke nærmere defineret ændring af racens genom havde gjort hanekyllingerne meget følsomme over for overfodring.

»Han fik for meget mad og blev fed. Da han blev så stor, kunne han ikke avle så meget, som han var beregnet til,« siger Mike Cockrell fra Sanderson Farms til Reuters, om deres avlshane.

Læs også: Avl er hjørnestenen i forsvarlig dyrevelfærd

Sektionen for slagtekyllinger hos den danske brancheorganisation Landbrug & Fødevarer har ikke oplevet problemer med leveringen af avlsdyr fra Aviagen, da de danske producenter får daggamle kyllinger til opfedning fra hovedsageligt Sverige, som importerer avlsdyrene fra Aviagen.

Reuters sammenkæder Ross-racens fertilitetsproblemer med USA’s for tiden faldende kyllingeproduktion, der fører til høje prisstigninger for forbrugerne.

Andre fremavlede egenskaber hos produktionskyllinger har dog også medført problemer. Sidste år fastslog en arbejdsgruppe under Fødevarestyrelsen, at fremavlen af hurtigtvoksende kyllinger med en særligt stor brystmuskel, der skal give store brystfileter, giver dyrene benproblemer under den høje vægt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>