Grønt lys til at bore efter skifergas i halvdelen af Storbritanniens undergrund

Den britiske energiminister Matthew Hancock har åbnet landets 14. udbudsrunde. Den gælder licenser til skifergasudvinding, som ellers ikke har været udbudt i seks år. Undersøgelser har estimeret, at der kan være mellem 23.000 og 56.000 milliarder kubikmeter gas at hente i den britiske undergrund. Det skriver BBC News.

For at kickstarte skifergasboringerne har den britiske regering annonceret en række lokkemidler, der skal få industri og befolkning til at tage skifergassen til sig, herunder skattefordele, udbetaling af 100.000 pund per boring, og at én procent af overskuddet skal deles med lokalbefolkningen.

Læs også: Forskere: Spildevand fra skifergas-boring skyld i 200 jordskælv

Matthew Hancock fortæller til BBC, at selvom der nogle steder er lokal modstand imod udvindingen, er der bred opbakning i befolkningen til, at Storbritannien har brug for en sikker energiforsyning. Han kunne dog ikke på stående fod nævne et lokalområde, der bød skifergas velkommen.

Modstandere af skifergas er blandt andet bekymret for den miljøpåvirkning, der kan ske ved udvindingsmetoden kaldet hydraulisk frakturering, hvor den kemikalieholdige væske, der bliver sprøjtet ned i undergrunden for at frigøre gassen, kan forurene grundvandet.

Læs også: Amerikansk appelret fastslår: Byer må godt vedtage skifergasforbud

Mange bryder sig heller ikke om synet af de mange små brønde, der må opstilles på et skifergasfelt. Derfor har den britiske regering i den nye udbudsrunde inkluderet ‘enestående smuk natur’ blandt de områder i det britiske landskab, som kræver særlig tilladelse.

Dermed er det ikke udelukket, at fredede nationalparker og smuk natur kan blive omdannet til gasfelter. Ansøgning om licens til disse områder, vil kun blive accepteret under exceptionelle omstændigheder og kun i offentlighedens interesse.

Omkring halvdelen af Storbritanniens areal er dermed i udbud til licenser. Ifølge BBC vil den første britiske skifergas bliver udvundet i starten af næste år. Der vil dog gå nogen tid, før produktionen kommer op i fuld skala.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>