Honningbier klarer sig dårligt med importerede dronninger

Biavlere bør holde sig fra at importere dronninger fra udlandet for at øge produktionen af honning. De udenlandske dronninger er nemlig så dårligt tilpasset lokalmiljøet, at bifamilier oftere bukker under med en ‘fremmed’ dronning som chef.

Opdagelsen er gjort af den internationale sammenslutning af forskere i honningbiernes forsvinden COLOSS, hvor 63 lande deltager, herunder Danmark med forskere fra Aarhus Universitet. I projektet har forskerne opsat 621 bistader i 11 forskellige lande. Bifamilierne var nøje udvalgt på baggrund af 11 forskellige genotyper, og ved hvert sted var både opsat en lokal stamme (altså med lokal dronning) og to fremmede stammer af honningbier.

I projektperioden fra sensommeren 2009 til foråret 2012 blev bierne ikke behandlet med kemikalier, der ellers er almindeligt for at holde bistaderne fri for den snylteren varroamiden, der suger blod af bierne og formerer sig, indtil familien går til grunde.

Fraværet af kemikalier betød som forventet, at langt de fleste bifamilier døde, men en sammenligning mellem de fremmede og de lokale familier viste, at familierne med en lokal dronning i gennemsnit levede 83 dage længere end familier med en fremmed dronning, skriver forskerne i deres rapport.

Læs også: Superbi skal besejre blodsugende mide

»Det er helt tydeligt, at de lokale bier klarer sig bedre end de indførte, og at de lever længere. Det er ikke muligt at fremhæve en enkelt faktor, som giver de lokale honningbier et forspring, men der ser ud til at være et samspil mellem en række faktorer,« siger seniorforsker Per Kryger fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Et case-studie af bistader i Grækenland viste dog tegn på, at mængden af patogener i bistader med fremmede dronninger generelt var højere end hos de lokale familier.

Varroa er den store dræber

Ud af de 621 bifamilier døde 503, og hovedsynderen var som forventet varroamiden, der slog 38 procent ihjel, mens problemer med dronningen fik 17 procent til at bukke under.

Ifølge forskerne viser resultaterne, at biavlere i højere grad bør afholde sig fra at importere dronninger, da de skaber flere problemer på længere sigt.

»Vores resultater peger i retning af, at vejen frem er at styrke avlsprogrammer med lokale honningbier frem for importerede dronninger. Det vil medvirke til at bevare biernes naturlige mangfoldighed og forebygge bikoloniernes kollaps,« siger Per Kryger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>