Microsoft efter de fede monopolår: Nu er vi den lille der skal sprænge markedet

WASHINGTON, D.C.: Microsoft har siden begyndelsen af 1990’erne siddet suverænt på markedet for styresystemer til den dominerende type enhed, der blev brugt af både private forbrugere og erhvervslivet til alt, der havde med computere at gøre. Men selvom Microsoft stadig sidder på 90 procent af pc-markedet, så er konkurrencesituationen i dag helt anderledes.

Det slog koncerndirektør Kevin Turner en fed streg under i sin tale til de mange tusinde partnere på årets Worldwide Partner Conference, som finder sted i denne uge i den amerikanske hovedstad Washington D.C.

»Vi plejede at måle vores succes i væksten i pc-markedet, men virkeligheden er i dag en anden. Nu skal vi måle os i forhold til det samlede antal enheder, og dér har vi kun 14 procent af markedet,« sagde Kevin Turner.

Microsofts helt store udfordring de seneste fem år har været ændringen i markedet for på den ene side smartphones og tablets fra først Apple og siden Google, og på den anden side cloud computing-markedet, der har tæret på en anden lukrativ forretning for Microsoft og selskabets partnere, nemlig Windows Server.


Microsoft COO Kevin Turner på scenen til Worldwide Partner Conference 2014 i Washington D.C. Foto: Jesper Stein Sandal

Selvom Kevin Turners tale i år havde mere klang af en opsang til partnere, så ser han også potentiale i, at Microsoft har en lille markedsandel.

Realiteten er da også, at de øvrige 86 procent af markedet er temmelig broget, idet det både tæller iOS, Android, Chrome OS og et væld af andre alternativer. Hvis man har fulgt Microsoft siden DOS-dagene, kunne man frygte, at strategien ville være, at de øvrige platforme skulle udraderes, men denne gang har Microsoft valgt en noget anden tilgang.

»Vi har en vision om, at få Microsofts tjenester til at være præinstalleret på alle enheder, uanset platform,« sagde Kevin Turner.

Det er altså ikke Windows, der skal være præinstalleret, men derimod tjenester som Office 365, CRM Online og andre Microsoft-tjenester, der nu hører hjemme i skyen. Denne strategi har allerede ført til Office-apps på iPad, og planen er, at Office skal findes på alle relevante platforme, også hos det firma, som nok er den primære rival lige nu, Google med Android og Chrome OS.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Windows ikke længere er en central brik i et Microsoft, hvor den øverste direktør nu hedder Satya Nadella og ikke Steve Ballmer.

Men Microsoft har også måttet erkende, at Windows ikke længere er den pengemaskine, som det var i Bill Gates’ storhedstid.

»Vi har måttet erkende en række svære beslutninger. Eksempelvis tager vi ikke længere royalties for Windows på enheder med skærmstørrelser på under 9 tommer. Det var ikke nogen let beslutning,« sagde Kevin Turner.

Det betyder imidlertid også, at Microsoft nu har fået mulighed for at konkurrere direkte med de allerbilligste enheder. Først fik Microsoft reduceret hardwarekravene i Windows 8 og Windows 8.1, og nu er licenserne altså også skåret ned.

»HP lancerer senere i år denne bærbare pc med Windows til bare 199 dollars. Og til julehandlen vil der komme tablets med skærme på 7-8 tommer til 99 dollars,« sagde Kevin Turner.

Hvis det lykkes Microsoft at indfri dét løfte, så vil én af de væsentligste konkurrenceparametre for eksempelvis Chromebooks blive udlignet. Microsoft satser så på, at selskabets Office-tjenester eksempelvis vil få virksomhederne til at vælge billige Windows-enheder frem for Chrome OS-enheder til samme pris.

Microsoft er dog ikke helt i mål. Selskabet arbejder stadig på at få alt på plads til eksempelvis at få apps til at kunne flyttes uden ekstra programmering mellem Windows Phone og Windows på tablets og pc’er. Den ambition når Microsoft formentligt ikke i mål med, før Windows 9 udkommer formentligt en gang i 2015.

Og så skal Microsoft have partnerne til at følge med på den nye strategi. Satya Nadella skrev i et åbent brev til alle Microsoft-ansatte, at Microsoft skal tænke mere som en ny spiller, der kommer for at sprænge markedet, end som en stor mastodont, der kæmper for at bevare sin dominans.

Realiteten er, at Microsoft ikke har haft held med tidligere direktør Steve Ballmers strategi om at satse rent på Windows Phone og Windows RT på markedet for mobile enheder. Derfor skal der nu mere drastiske midler til.

»Vi skal kunne skille os ud, og vi skal være hurtige. Hvis noget slår fejl, så skal det slå fejl hurtigt, og vi skal lære hurtigt af vores fejl,« sagde Kevin Turner.

Men Microsoft er også til den erkendelse, at det ikke er nok, at selskabet har produkterne på plads. De skal også sælges. Microsoft har i årtier haft en strategi, hvor et enormt økosystem med 600.000 partnere i 191 lande har solgt licenser og support på Microsofts produkter. Microsoft vurderer, at dét økosystem samlet omsætter for 10 dollars, hver gang Microsoft omsætter for én dollar.

Problemet er imidlertid, at det også er en enorm skude at få vendt, når der skal skiftes kurs. På førstedagen af den konference, hvor Microsoft normalt siger tak og hylder partnerne, så var tonen fra scenen i år mere alvorlig og til tider en opsang. Budskabet mellem linjerne var, at partnerne skulle se at få fingeren ud og sælge noget mere Office 365 og Dynamics CRM Online.

Formelt bliver det udtrykt som ’et kæmpe forretningspotentiale’ og ’vi kan bruge mange flere partnere til CRM Online’, men der er også en snert af pisk og ikke kun gulerod. Microsoft er eksempelvis på vej med nogle ændringer for guld- og sølvpartnere på cloud-tjenester, som fremover kommer til at skulle leve op til nogle mål på salg og anvendelse frem for certificering for at blive kvalificeret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>