Microsoft: Sådan undgår vi en gentagelse af Windows XP-opgraderingssumpen

WASHINGTON, D.C.: Kunderne skal kunne følge med, hvis Microsoft lever op til selskabets ambitioner om at skrue kraftigt i vejret for opdateringerne af Windows-platformen, så der ikke behøver gå flere år mellem udrulningen af nye funktioner. En del af arbejdet på Windows har derfor været rettet mod at undgå, at kunderne hænger fast i gamle versioner.

»Visse kunder var lang tid om at opgradere fra Windows XP, og det skyldtes problemer med applikationer, der ikke var kompatible med nyere udgaver af Windows. Derfor er vi meget fokuserede på at sikre, at vi er bagudkompatible med både applikationer og hardware,« forklarer chef for Windows på klienter, Erwin Visser, til Version2.

Windows XP nåede at være på markedet i 13 år, før supporten endelig udløb i april i år. Det betød, at det var slut med sikkerhedsopdateringer til den udbredte Windows-version. For organisationer med mange specialtilpassede applikationer viste det sig imidlertid at være vanskeligt at skifte til en ny version.

I Danmark har flere regioner således måttet investere store millionbeløb i ekstraordinære supportaftaler, som sikrer visse sikkerhedsopdateringer, mens regionerne arbejder på at migrere et stort antal applikationer til en ny Windows-platform.

Læs også: Hovedstadens sygehuse bruger 58 millioner på forlænget Windows XP-support

Sygehusene er et eksempel på organisationer, som har hundredevis, hvis ikke tusindvis, af applikationer, som i sin tid er udviklet til en specifik udgave af Windows og derfor er afhængig af nogle elementer og grænseflader, som ikke findes i samme udformning i de nyere udgaver. Derfor kan de gamle applikationer ikke køre uden tilretning på en ny Windows-version.

Dén situation vil Microsoft forsøge at undgå i fremtiden ved at sikre en mere glidende overgang mellem nye udgaver af Windows.

»De fleste applikationer, som er udviklet til Windows 7, kan køre på Windows 8, og det gælder i endnu højere grad fra Windows 8 til Windows 8.1,« siger Erwin Visser.

Applikationerne var imidlertid blot én af forhindringerne for at få skiftet fra Windows XP til en supporteret version i tide. Når tusindvis af arbejdspladser skal opgraderes, så er det et stort projekt, som kan kræve flere års planlægning. En del af den proces kan kortes ned, hvis der er færre problemer med applikationer, men Microsoft vil også gøre det til en mere overkommelig opgave.

»Vi satser mere på, at man kan opgradere uden at geninstallere. I dag gør mange organisationer det, at de rydder pc’en og laver en frisk installation. Det virker, men det tager lang tid. Med opgraderingen fra Windows 8 til Windows 8.1 rådede vi kunderne til at opgradere uden at geninstallere,« siger Erwin Visser.

Det forudsætter, at it-afdelingerne er parate til at ændre vaner, men ifølge Erwin Visser er det ikke kun Microsoft, der har en interesse i, at kunderne benytter den nyeste version af selskabets software.

»Generelt vil de store virksomheder også gerne kunne omstille sig hurtigere, for hvis opgraderinger sker som store projekter og man eventuelt springer en version over, så bliver projektet dyrere. De er også interesserede i at have det nyeste af sikkerhedsgrunde,« forklarer Erwin Visser.

Microsoft har endnu ikke løftet sløret for Windows 9. Selvom meget tyder på, at der bliver tale om en væsentlig opdatering af platformen, så er det dog næppe så stort som springet til Windows 8, der var en meget stor mundfuld for softwaregiganten.

»Windows 8 var en enorm lancering for os, fordi vi kom med nye API’er, en ny driverarkitektur og en ny brugerflade. Med en lancering i den størrelse, så vil der være ting, der skal forbedres, og det, synes jeg, vi gjorde meget hurtigt med Windows 8.1, som gav brugerne en bedre oplevelse med mus og tastatur. Det har vi så finjusteret med Update 1 til Windows 8.1, hvor du kan arbejde helt i skrivebordsmiljøet,« siger Erwin Visser.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>