Nanopartikler i produkter bliver nu kortlagt i nyt register

Vores viden om nanopartikler i produkter er relativt begrænset. Især når det kommer til nanomaterialer i nye sammenhænge, som f.eks. rengøringsmidler eller byggematerialer.

Derfor har Miljøstyrelsen indført et register, hvor danske virksomheder, der producerer eller importerer forbrugerprodukter med nanomaterialer, fremover skal indberette deres produkter.

Miljøstyrelsens initiativ »bedre styr på nano« fra juni i år er en rapport, der søger at skabe overblik over hvilke nanoprodukternes udbredelse, brug og hvem, der bruger dem.

Nanoprodukter, som allerede er reguleret, er omtalt i denne rapport fra Miljøstyrelsen. Det er f.eks. kosmetiske produkter og pesticider, som allerede er under skarpt opsyn.

»For at give et fyldestgørende billede suppleres registeret med rapporten. Dvs. rapporten omfatter produkter, som er fødevarer, foderprodukter, kosmetik, pesticider, medicin og produkter til vandbehandling,« siger civilingeniør hos Miljøstyrelsen, Flemming Ingerslev.

Det vil dreje sig om produkter som f.eks. tøj, der er behandlet med eksempelvis nanosølv for at fjerne lugtgener. Eller bilplejeprodukter til at smøre på forruden for nemmere at holde den ren. Også byggematerialer som vinduer og kemiske rengøringsprodukter vil skulle registreres fremover, hvis de indeholder nanomaterialer, som kan frigives fra produktet.

Læs også: Nanosølv – er det farligere end almindeligt sølv?

»Producenter og importører skal angive hvor stor andel af materialet, der er i produktet, men de skal ikke stå på mål for risikovurdering af materialet. Det er udelukkende til at skabe overblik over hvor, der er nanoprodukter og hvad, de bruges til,« fortæller Flemming Ingerslev.

Bekendtgørelsen om indberetning til nanoproduktregistret trådte i kraft juni 2014 med krav om, at virksomhederne skal indberette første gang senest den 30. august 2015 for perioden 20. juni 2014 til 20. juni 2015.

Læs også: Ny rapport frikender – næsten – nanopartikler

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>