Nyuddannet civilingeniør snupper fornem arkitekturpris

26-årige Morten Brændstrup Kristensen har netop modtaget Nordjyllands fornemste arkitekturpris for sit afgangsprojekt fra Aalborg Universitet, hvorfra han nu er blevet civilingeniør med speciale i arkitektur.

Han udarbejdede et projektforslag til et alment boligbyggeri, men anlagde et syn på bæredygtigt byggeri, der frem for kynisk at leve op til et energiregnskab tog udgangspunkt i menneskets interaktion med bæredygtig arkitektur.

Klik her, hvis du vil indenfor på et jobsite, der er målrettet ingeniører.

»Der bliver snakket rigtig meget om energibesparelser og optimering af processer, men der bliver ikke talt så meget om arkitekturen omkring bæredygtighed. Så mit projekt undersøgte, hvordan vi oplever arkitektur, hvad det er ved arkitekturen, der gør, at vi har det godt, og hvad vi egentlig har brug for,« siger Morten Brændstrup Kristensen.


Morten Brændstrup Kristensen er netop blevet civilingeniør med speciale i arkitektur fra Aalborg Universitet. Foto: Aalborg Universitet

Derfor stillede Morten Brændstrup Kristensen mennesket i centrum, og det blev ikke alene præmieret med en topkarakter, men også med Ejnar Packness Fondens arkitekturpris, der hvert år uddeler et legat på 35.000 kroner til en ‘bemærkelsesværdig person, der fremmer dansk bygningskultur i Nordjylland’.

For at en bygning kan opnå et bæredygtighedscertifikat, skal byggeriet leve op til en række normative mål. De tager ifølge Morten Brændstrup Kristensen ikke hensyn til, at mennesket også skal indgå i ligningen. Vi er en faktor, der er svær at sætte på formel.

»Der har blandt andet været et pilotprojekt, hvor de havde automatiseret hele klimastyringen. På papiret så det fint nok ud, men da familien, der boede i huset, fik et barn, skruede de termostaten en grad op, og så faldt hele energiregnestykket fra hinanden. De automatiserede systemer kan simpelthen ikke holde til, at vi ændrer på det. De rummer ikke den fleksibilitet, som mennesker har brug for,« siger han.

I stedet tog han i sit projekt udgangspunkt i mere simple og naturlige måder at styre rummenes temperatur på. Ved at udnytte planter og den skygge, de giver om sommeren, kunne man holde et rum køligt. Når bladene omvendt falder af om vinteren, lukkes solens stråler ind.

Pris skyder bæredygtig karriere i gang

Projektet tager udgangspunkt i en arkitektkonkurrence, der blev udskrevet i byen Seest nær Kolding, der blev landskendt, da et fyrværkerilager eksploderede i 2004. Som studerende kan Morten Brændstrup Kristensens projekt ikke deltage i konkurrencen, men han er ikke i tvivl om, at arkitekturprisen nok skal hjælpe ham karrieremæssigt godt på vej.

»Det har givet mig en opmærksomhed, som har gjort, at jeg måske er kommet på radaren hos nogle personer, som jeg ikke ville have været, hvis ikke jeg havde modtaget denne her pris,« siger Morten Brændstrup Kristensen

Han er opsat på at bruge sit talent i Danmark, og prisen har ikke alene bragt kontakterne herhjemme i orden, men også givet den faglige selvtillid et godt udgangspunkt.

»Prisen har givet mig et skub i den rigtige retning og en tro på, at jeg har fat i den lange ende,« siger Morten Brændstrup Kristen og fortsætter:

»Bæredygtighed skal helt sikkert være min karrierevej. Det er en sympatisk tanke, som jeg tror, er kommet for at blive. Men det bliver bæredygtighed med fokus på arkitekturen, som bliver det, jeg kommer til at kæmpe for,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>