Riidr: Fra e-bog pioner til softwarevirksomhed

Mange iværksættervirksomheder kender begrebet en pivot; iværksætteren opdager en bedre mulighed med sin oprindelige ide og holder fast i kernen, men tvister forretningsfokus et andet sted hen.

Den danske e-bogs pionærvirksomhed Riidr foretager en pivot i 2012 efter et afgørende opkald fra Norges største medievirksomhed Schibsted Media Group. På et møde i Stockholm går det op for en af grundlæggerne, Anders Breinholst, at fremtiden for Riidr uden for Danmark er udvikling af en ebogs-handelsplatform, som kan tilbydes lokale aktører i forskellige lande, der alle kæmper med truslen fra Amazons dominans.


Anders Breinholst og Riidr handler ebøger i sommerheden, der er højsæsson i dette marked.

Hvor Riidr blev skabt ud fra et ønske om at komme hurtigt ind på et helt jomfrueligt ebogsmarked i Danmark stod det efter et par år klart at Riidrs egenudviklede handelsplatform, har størst forretningsmæssigt potentiale ikke mindst internationalt.

Derfor præsenterer Riidr sig nu først og fremmest som en softwarevirksomhed på denne tirsdag, hvor Version2s sommertour er på besøg i iværksætterfællesskabet Founders House på Islandsbrygge – en del af Start Up Village i Njalsgade.

Riidr sælger stadig e-bøger i Danmark, og det er højsæsson netop nu, hvor folk er på vej på sommerferie. Salget er begyndt at komme fra udenlandske ip-adresser i takt med at danskere krydser grænsen, og til Anders Breinholsts ærgrelse er et af sommerens store læsehits den næsten 900 sider lange roman ‘Stillidsen’ af den amerikanske forfatter Donna Tartt.

“Så ser vi først de kunder igen om tre måneder”, siger Anders Breinholst.

Riidr har i øvrigt lige lanceret sin første reklamekampagne på TV Lorry, og henvendelserne kimer ind på telefon, Facebook og mail.

“Jeg har downloadet en lydbog, og mine to børn vil gerne begge høre den, men hvordan kan de det hver for sig, når de ikke er nået lige langt?”

Jennifer Koch, der er Riidrs primære kontakt til kunderne, diskuterer sagen med Anders Breinsholst, og de kommer frem til en løsning.

Handelsbetingelserne tillader, at man deler filerne inden for familien – ikke med sine venner.

Men der er en udfordring med to læsere, der har hvert sit læsetempo, da Riidrs læser gerne vil huske dig på, hvor langt du har læst eller lyttet.

Kunden må i dette tilfælde downloade filen til en enhed og logge ind med to forskellige kundeprofiler.

En anden kunde ringer og spørger, om hun kan bruge en bestemt e-bogslæser til Riidr. Det kan hun. Mange af kunderne er oppe i alderen, og de er ikke alle sammen de mest gadgetsikre tek-nørder.

På Facebook er der spørgsmål og svar. Der er ved at komme gang i markedet, siger Anders Breinholst og udbryder, at de netop har sat omsætningsrekord. Denne sommer varsler et gennembrud for e-bogen i Danmark, hvor endnu kun fem procent af det samlede bogsalg er digitalt.

Tre bøger om dagen

For fire år siden kunne man kun få et lille antal danske e-bøger som PDF-filer. Der var ingen tilpasningsmuligheder til skærme, låste skriftstørrelser og så videre.

Amazon og Sony var fremme med e-bogslæsere, men enten blev de ikke solgt i Danmark, eller også var der ingen grund til at købe dem, da der ikke var noget e-bogsmarked her.

International Digital Publishing Forum (IDPF), der har skabt en fælles standard til den digitale e-bogsindustri, havde lanceret EPUB-standarden (electronic publication), men ingen danske forlag havde taget den til sig.

Det danske ebogsmarked blev født, da Gyldendal og Lindhart & Ringhof i 2010 købte selskabet Publizon, der den dag i dag er en central elektronisk distributør, der leverer e-bøger til onlineboghandlere.

Når man bestiller en dansk Gyldendal- eller L&R- udgivelse hos Riidr eller en anden onlineboghandler, kommer downloadlinket fra Publizon, der tager penge tilbage til de to forlag.

Nu var de største forlag pludselig klar med at levere bøger i EPUB-format og Riidr, der i et stykke tid havde set, at der var grøde i det amerikanske bogmarked, så sit snit til endelig at sælge e-bøger til danskere.

“Konkurrenterne hed Amazon, Google, Barnes & Noble og Apple. Det var frygtindgydende og vel egentlig ikke normalt at søge en forretning, hvor konkurrenterne hed sådan. Men vi vidste, at de ikke solgte danske bøger og tænkte, at vi kunne vinde et eller andet på at have markedet for os selv et par år”, siger Anders Breinholst, der i 2010 stiftede Riidr sammen med ingeniøren Max Theilade, der er CEO – samt udviklerne Sean Powell og Johannes Koch. Forretningsudvikler Christoffer Rasmussen var oprindelig del af grundlæggerne men han er ikke længere i virksomheden.

Samtidig kunne de se, at der i alle de lande, hvor Amazon var store, ofte også var plads til en lokal aktør. En der havde fundet sin niche.

“Så vi ledte efter vores niche. Vores viden om e-bogsmarkedet var dog meget småt. Og med et salg på rundt regnet tre ebøger om dagen, var vores datagrundlag meget spinkelt,” siger Anders Breinholst.

Riidr skød forbi og satsede fra begyndelsen på den forkerte niche.

“Fordommene lød, at e-bøger var for de unge. Dem med bærbare computere og dem der var vant til at handle på nettet. Forretningens visuelle identitet blev designet efter det”, siger Anders Breinholst.

Snart viste det sig, at kunderne var i en anden aldersgruppe. Det var den ældre befolkningsgruppe, der læste flest bøger og havde mest mulig grund til at købe e-bøger.

Deres fysiske bogreoler er allerede fyldt til loftet, og for mange kan det kan være et reelt problem at introducere en ny bog i hjemmet. Hvor skal den stå, og hvilken bog skal eventuelt ofres for at give plads til en ny?

“Det problem imødekommer e-bogen i hvert fald”, siger Anders Breinholst.

Og mens Riidr arbejdede med at omdefinere sin niche, ringede telefonen fra Sverige. Efter lidt forvirring gik det op for Anders Breinholst, at han talte med mediegiganten Schibsted Media Group, der havde opdaget den danske iværksættervirksomhed og nu ville snakke.

Dem der frygter Amazon

Amazon er alle lokale udgiveres fælles formidable konkurrent. Også Schibsteds. Amazon kan blive så dominerende, at virksomheden sætter prisen. Det er forlagene ikke interesserede i. Til gengæld er de glade for omsætningen og Amazons mange kunder.

Salget af ebøger var endnu ikke boomet i Sverige, og under samtalen stod det klart, at det Riidr har skabt og sad på og det der kunne skabe værdi for et samarbejde var selskabets platform for handel med bøger. En platform som de indgik en handel med Schibsted om.

Præcis, hvordan handlen blev stykket sammen, vil Anders Breinholst ikke fortælle, men Schibsted købte 10 procent af Riidr og har fået platformen, der i Sverige går under navnet bokon.se mod en eller anden form for licensaftale eller overskudsdeling.

Pludselig viste der sig en ny forretningsmodel for den lille virksomhed, der havde mødt en spiller, som havde masser af onlinekunder og dermed et rigtig godt afsæt til at kunne sælge bøger i Sverige. Af Sveriges 10 mest besøgte websites ejer Schibsted de seks.

Pivoten tegnede sig, og nu lyder det nye pejlemærke: “Find en partner, der frygter Amazon og har et stort publikum på nettet allerede – så har vi en online-boghandel klar”.

“Det er derfor, jeg elsker at være i en startupvirksomhed; at finde muligheder og se det vokse. Og helt særligt er e-bogsmarkedet. Det er sexet. Vi er med til at ændre hele markedet for boghandel og ikke mindst den måde, vi alle sammen opdager, handler og læser bøger på”, siger Anders Breinholst.

Vi er jo kun lige begyndt, og man kan forestille sig rigtig mange ting. Eksempelvis tror Anders Breinholst, at fremtiden byder på at knytte sociale oplevelser til læseoplevelsen.

“Du vil måske dele, hvad du læser, hvilket siger meget om dig som person. Man kan også forestille sig, at der opstår læsegrupper, der dyrker en særlig litteratur og så videre. Goodreads.com er et eksempel på et socialt medie om bøger, der har fået et stort publikum og nu er solgt til Amazon”, siger Anders Breinholst, der dog ikke har aktuelle planer om at knytte social aktivitet til sin platform, der lige ud over hjemmesiden er en app til henholdsvis IOS og Android.

Riidrt er i øvrigt til stede i Norge under navnet Ebok.no og har blikket rettet mod Tyskland, hvor virksomheden er i dialog med en endnu ikke offentliggjort partner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>