Rusland vil have Apples og SAPs kildekoder udleveret

Rusland har foreslået Apple Inc og SAP at give landets regering adgang til deres kildekoder, for at sikre, at deres meget brugte produkter ikke er instrumenter, som bliver brugt til at spionere mod statsinstitutioner. Det skriver Reuters.

Forslaget om at to af verdens største teknologivirksomheder skal udlevere nogle af deres mest sensitive forretningshemmeligheder kommer, mens USA og Europa debatterer deres hårdeste sanktioner mod Rusland indtil videre for landets rolle i Ukraine.

Tirsdag pålagde USA Rusland en ny række sanktioner, som rammer tre russiske banker, inkluderende landets andenstørste bank, VTB. EU nåede tirsdag til enighed om deres første brede økonomiske sanktioner, hvilket indleder en ny fase i den største konfrontation mellem Moskva og vesten siden den kolde krig.

Russisk krav kan true virksomhederne

Russernes forslag blev udtalt i sidste uge, da kommunikationsminister, Nikolai Nikiforov mødte Apples landechef i Rusland, Peter Engrob Nielsen og SAPs russiske direktør, Vyacheslav Orekhov. Det har det russiske kommunikationsministerium skrevet i en udtalelse.

De skriver, at forslaget var designet til at sikre brugernes rettigheder, at personlig data forliver privat, ligesom statslige sikkerhedsinteresser bliver det.

Reuters skriver, at mens Rusland taler om at beskytte privatliv, kan ethvert russisk forsøg på at tvinge virksomhederne til at udlevere deres inderste funktioner af deres software, kan det udgøre en stor trussel mod virksomhedernes levedygtighed, at miste kontrollen med kildekoden.

Efterdønninger på Snowden-afsløringer

»Edward Snowdens afsløringer i 2013 og amerikanske efterretningstjenesters offentlige statements omkring styrkelse af overvågning af Rusland i 2014 har rejst et stort spørgsmål om tillid til international software og hardware,« siger Nikolai Nikiforov i sit statement og henviser til Snowdens afsløringer om NSA, hvor det viste sig, at sikkerhedstjenesten havde fået lagt aflytningsmuligheder ind i forskellige populære teknologiprodukter og services. Eksperter har siden afsløringerne konkluderet, at standarter for softwarekryptering, bakket op af den amerikanske regering, har åbnet bagdøre, som NSA kunne spionere igennem.

Rusland står ikke alene i at udfordre teknologivirksomheder til at gøre rent bord, når det kommer til deres praksis omkring privatliv.

Regeringer fra Tyskland, Brasilien, Kina, Indien og mange andre lande har deres teknologipolitiker op til revision i lyset af NSA-afsløringerne, selvom de fleste ikke er gået så langt, som at bede teknologivirksomhederne udlevere deres kildekoder.

»Naturligvis skjuler virksomheder, som udleverer deres kildekoder til deres programmer ingenting. Men de, der ikke har intentioner om at etablere et samarbejde med Rusland i dette tilfælde, kan have udefinerede kapaciteter i deres produkter,« siger den russiske kommunikationsminister.

SAP og Apple har endnu ikke ønsket at kommentere sagen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>