Total starter boremaskinerne før klagefristen udløber

De første boringer ved Dybbad i Nordjylland er gået i gang. Der er indtil videre kun tale om vandindvindingsboringer, men modstandere mener ikke, deres klager er blevet hørt.

»Det er dybt kritisabelt, at Total får lov til at gå i gang, inden klagerne over plangrundlaget er behandlet,« siger Carsten Cederholm, der for formand for Netværk til oplysning om skifergas i en pressemeddelelse.

Ifølge NOS har det franske selskab, Total, der sammen Nordsøfonden ejer retten til at udvinde skifergas i Danmark, brudt loven ved at anlægge vandboringer, før fristen for klager er overstået. NOS har derfor indgivet en klage til Statsforvaltningen.

Kommunaludvalget i Frederikshavn Kommune gav i juni tilladelse til, at Total kunne begynde prøveboringerne.

Læs også: Klart ja til at bore efter skifergas i Nordjylland

Den 27. juni indsendte NOS en klage over plangrundlag og VVM for efterforskning efter skifergas ved Dybvad.

Netværket mener ikke, at Total må begynde at bore, før klagefristen er overstået. Men miljøsagsbehandler for Center for Teknik- og Miljø i Frederikshavn Kommune, Kirsten Haumann mener, at vandindvindingsboringerne kan etableres uafhængig af efterforskningsboringen, og altså ikke er en foregribelse af prøveboringerne.

I en mail til NOS forklarer hun, at de vil sende klagen til Natur- og Miljøklagenævnet, når klagefristen er udløbet d. 30. juli.

Projektkoordinator hos Total, Henrik Nicolaisen, bekræfter, at de er gået i gang med de to vandindvindingsboringer, som de har tilladelse til:

»Vi skal bruge omkring 2000 kubikmeter vand til blandt andet at afkøle borehoveder og pumpe ned i gennem borestrengen for at få det borede op ad boringen, såkaldt boremudder,« siger Henrik Nicolaisen.

»Derfor er vi gået i gang med vandboringerne, som først og fremmest skal levere vand til projektet, men sekundært har vi tænkt også at bruge boringerne til at holde øje med kvaliteten af grundvandet,« siger han.

Derefter går de så i gang med at lave en prøveboring, hvor de tager kerneprøve op for at se, om der er gas i. Næste skridt er så at undersøge kernerne for, om mængderne er store nok og om de i så fald kan få gassen til at flyde.

»Næste del af projektet vil kræve en helt ny VVM-redegørelse. Alt det vi laver, har vi tilladelse til,« forklarer han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>