Vinder af Produktprisen 2013: »Stoltheden har båret os langt«

»Vi var da utroligt stolte, da vi stod tilbage som vinder af Produktprisen. Vi har endda hængt prisen op i et af vores mest brugte mødelokaler. Så stoltheden har båret os langt«.

Britt Meelby Jensen, der er vicedirektør for patologiområdet i Agilent Technologies, der siden 2012 har ejet danske Dako, tænker tilbage på dagen, hvor virksomheden vandt Ingeniørens Produktpris 2013.

Dako vandt for sin unikke platform Omnis, der fremkalder de test, som en patolog bruger til at evaluere og diagnosticere kræftsygdomme på.
Dakos platform bruger væv fra kræftpatienter og kan klare 120 prøver på en arbejdsdag og levere resultater på eksempelvis FISH-test på blot fire timer. En proces, der tidligere kunne tage op til 18 timer.


Her får Dako overrakt Produktprisen 2013 efter at en række dommere havde vurderet de indsendte forslag.

»Vi synes selv, vi forsøger at gøre rigtig mange ting for at være innovative. Omnis-platformen var en af Dakos vigtigste produktlanceringer nogensinde. At vi vandt produktprisen for netop Omnis har helt klart styrket vores tro på, at vi arbejder hen imod noget stort,« fortæller Britt Meelby Jensen.

Omnis finder de unormale celler

Dakos førsteplads kom i hus efter godt syv års arbejde, test og udvikling af Omnis-platformen. Den fungerer ved, at kombinere to teknikker til at analysere væv. Den ene kaldes Immunohistochemistry (IHC). Den anden fluorescent in situ hybridisering (FISH) staining.

Begge teknikker kan afsløre anomale celler i en vævsprøve. Dako Omnis-platformen udfører de to teknikker på én gang ved hjælp af dedikerede reagenser. Alle vævsprøver bliver farvet, men farvningen gør, at kræfteksperterne kan skelne de anomale celler fra normale. På den måde har virksomheden formået at lave et relativt simpelt og brugervenligt system, der samtidig er væsentlig hurtigere til analysen, end tidligere tiders metoder.

Kunder med fra start

Dako Omnis-apparatet startede groft sagt som en papkasse tilbage i 2008, hvor firmaet gik i gang med at udvikle og teste instrumentet til analyser af væv.
Fælles for alle dele af udviklingsfasen har dog været, at Dakos fremtidige kunder blev inddraget meget hurtig i processen. Eksempelvis ved udformningen af den infoskærm, der fortæller, om vævsprøvens rejse gennem instrumentets avancerede processer.


Sådan ser Omnis-platformen ud. Instrumentet kan være med til at afklare, om vævsprøver fra kræftpatienter indeholder kræftceller eller ej.

»Den tætte kundekontakt fra start af har været med til at styrke det produkt, vi endte ud med til sidst. Så jeg er ikke i tvivl om, at det gjorde vores entré på markedet mere glat,« forklarer Britt Meelby Jensen.

Siden er det gået stærkt for Dako, der har hovedsæde i Glostrup. Virksomheden har nu eksporteret og installeret over 100 Omnis-instrumenter på hospitaler og kræftcentre fordelt i både Europa, USA og Asien. Dako blev i 2012 opkøbt af den amerikanske teknologikoncern Agilent Technologies.

»Vi håber selvfølgelig, at det her blot af begyndelsen på et større eventyr for Dako inden for den hurtige og præcise diagnosticering af kræft. Omnis-platformen er utrolig vigtig for os. Og vi er sikre på, at mange flere kræftpatienter vil kunne komme gennem deres behandlingsforløb hurtigere og bedre fremover,« afslutter Britt Meelby Jensen.

Kampen om Produktprisen 2014-trofæet er allerede skudt i gang. Deadline for indsendelse er onsdag d. 8. oktober 2014. Hovedvinderen offentliggøres i Ingeniøren fredag d. 28. november 2014. Læs mere her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>