CSC-mistænkt dansker sidder varetægtsfængslet på syvende måned – uden anklageskrift

Den unge mand i starten af tyverne, der mistænkt for at have deltaget i hackerangrebet på CSC, og dermed skaffet sig adgang tusindevis af passwords fra politiet, har siddet varetægtsfængslet i mere end 200 dage. Og der foreligger stadigvæk ikke et anklageskrift. Det oplyser mistænktes forsvarer, Michael Juul Eriksen, i en mail til Version2.

Alle retsmøder foregår bag lukkede døre, så forsvareren må ikke oplyse, hvad der ligger til grund for, at den mistænkte stadigvæk skal sidde varetægtsfængslet eller i øvrigt give andre oplysninger om sagen.

I går fik den mistænkte dansker sin varetægtsfængsling yderligere forlænget – foreløbig til 5. februar.

Personfarlig hacking

Bjørn Elmquist, der er jurist og formand for retspolitisk forening, ser et klart problem i varetægtsfængslingen af den unge mand.

»Dette her strider overordnet set imod den europæiske menneskerettighedskonventions artikel fem. Der står, at ingen må frihedsberøves, før der er taget endelig stilling til skyld. Og det er der jo ikke dette tilfælde«, siger Bjørn Elmquist til Version2, og tilføjer at længere varetægtsfængsling er usædvanligt i sager, der ikke vedrører vold eller narkokriminalitet.

Da hacker-sager er et relativt nyt fænomen i Danmark, kan det være svært at vide, hvad man skal sammenligne det med, men Bjørn Elmquist mener dog, at det er langt fra den slags sager, som normalt udløser længerevarende indespærring uden anklageskrift.

Læs også: Forsker: Der mangler juridisk literatur om cyberkriminalitet

»Altså det er jo ikke personfarlig kriminalitet dette her. Man kan vel bedst sidestille det med økonomisk kriminalitet – og der er denne her slags varetægtsfængsling altså ikke udbredt«, siger Bjørn Elmquist.

Det synspunkt bakkes op af Linda Kjær Minke, der retssociolog og lektor ved Syddansk Universitet.

»Længere varetægtsfængslinger som denne her er normalt noget, man bruger i narkosager, der involverer bander eller rockermiljøet«, siger Linda Kær Minke til Version2.

Vil vanskeliggøre efterforskningen

Dorit Borgaard, der er chef for advokatur for personfarlig kriminalitet ved Københavns Politi, vil hverken udtale sig eller oplyse, hvornår der foreligger et anklageskrift.

Men hun skriver i en mail til Version2, at den mistænkte sidder varetægtsfængslet, fordi man har en formodning om, at han »vil vanskeliggøre forfølgningen i sagen, navnlig ved at fjerne spor eller påvirke andre, hvis han løslades«.

Læs også: Svært for politiet at løfte bevisbyrden mod CSC-mistænkt

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>