Denne populære router gør dine filer frit tilgængelige for alle














Mange bredbånds-routere har en usb-port, der gør det muligt at koble en ekstern harddisk på og derved giver den NAS-funktionalitet.

En praktisk og smart løsning til at bygge et fælles lagercenter i hjemmet, så alle husstandens beboere nemt kan få adgang til indholdet.

Ofte kan man også tilgå informationerne på harddisken via nettet, eksempelvis via en web-grænseflade eller via ftp.

Men man skal holde tungen lige i munden, når man tager sådanne tjenester i brug. Mange ender nemlig med en løsning, der er piv-åben for alle og enhver.

Dårlig brugergrænseflade
I de sidste par år er routere fra Asus blevet meget populære, specielt modeller som RT-N66U, RT-AC66U, RT-N65U, RT-N56U og flere andre i RT-serien.

Faktisk har vi her på Computerworld testet en af modellerne og givet den meget rosende ord med på vejen.

Den store popularitet, som Asus’ routere nyder, er da heller ikke ubegrundet.

Produkterne har været markedsledende i rækkevidde, ydelse i kombination med mange gode funktioner, herunder en indbygget usb-port, der giver mulighed for at koble en harddisk til routeren.

Ligeledes er der mulighed for ftp-tjenester og en tjeneste knyttet til Asus’ AiCloud-løsning. Sidste år blev der fundet en fejl knyttet til AiCloud-tjenesten på flere Asus-modeller. Den blev dog hurtigt rettet gennem en firmware-opdatering.

Men ftp-problemerne er der stadig.

Det beskriver Clas Mehus, der er Computerworld-journalist i Norge.

Sikkerhedsproblemerne, der er knyttet til ftp-mulighederne i Asus’ routere, er som udgangspunkt ikke en fejl, men et resultat af brugergrænsefladen.

Er man ikke opmærksom på softwarens opsætning, kan man nemlig aktivere en ftp-tjeneste, hvor der ikke skal bruges brugernavn og password – med andre ord et anonymt login, som er helt åbent.

Instruktionerne i opsætningsvejledningen kan nemt misforstås, og standardforslaget er en åben konfiguration, lyder det fra Clas Mehus.

Benytter du vejledningen til opsætning af ftp-serveren er standardvalget “Limitless access”, hvilket giver alle adgang. Der bliver godt nok oprettet en bruger, der hedder “Family” og “Family “bliver også foreslået som password – i stedet for at tvinge brugeren til at finde sit eget. De to andre muligheder giver mere begrænset adgang. Kilde: Computerworld Norge.

Opretter man ftp-tjenesten uden at benytte vejledningsfunktionen, vil den som udgangspunkt være åben for alle. Det burde nok være omvendt. Kilde: Computerworld Norge

Der gives ingen advarsel eller information om, at en anonym ftp-tjeneste er mulig. Hvis Asus havde gjort dette tydeligt eller krævet, at brugeren oprettede en konto med brugernavn og password, havde problemet været langt mindre.

Gennem tjenesten ShodanHQ har den norske journalist fundet hundredevis af åbne Asus-routere i Norden, herunder naturligvis også i Danmark.

Computerworld i Danmark har selv besøgt en af de åbne NAS-opsætninger, der er lokaliseret på Fyn.

Her var der direkte adgang til koncertbilletter, arbejdskontrakter, billeder og alt muligt andet privat indhold.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>