Derfor snyder statistikken over mobilbrugere på danske websteder

Læser man statistikken over fordeling mellem styresystemer hos de besøgende på de største danske hjemmesider, så ser det ud til, at andelen af Android-brugere er fordoblet i løbet af én måned. Men tallene skal tages med kraftige forbehold.

Danske Medier Research, DMR, indsamler besøgsstatistikker fra diverse danske websites, herunder Version2. Så er det muligt for annoncører, webudviklere og andre at sammenligne data om besøgstrafik på et nogenlunde ensartet grundlag mellem forskellige sites.

Det er dog en god idé at være varsom i forhold til, hvordan man læser opgørelsen over, hvilke operativsystemer danskerne benytter. Fra oktober til november 2013 kunne det således se ud til, at Googles Android-styresystem har mere end fordoblet sin markedsandel i Danmark.

I oktober måned stod Android således for ca. 3,2 pct. af sidevisningerne, mens tallet i november med ét er steget til 6,5 pct. Til sammenligning er Apples mobile styresystem iOS i samme periode ‘kun’ steget fra 20,2 pct. til 24,8 pct.

Umiddelbart kunne det i tallene for oktober måned se ud som om, Apples iOS-platform står for mere end seks gange så mange sidevisninger på de danske sites, der har tilsluttet sig DMR, sammenlignet med Googles Android-platform. Og at markedsandelen mellem iPhones og iPads er langt mere udbredt blandt danskerne end Android-enheder. Men sådan skal tallene ikke tolkes.

Digital chef i danske medier, Allan Sørensen, fortæller, at før november og indtil for ganske nyligt, så har mobile hjemmesider slet ikke været talt med på listen. Og da Android stadigvæk primært er mobiltelefoner, så har de ikke indgået i statistikken.

Misvisende liste

»Listen (fra før november, red.) er forfærdeligt misvisende, hvis man ikke er opmærksom på, at den kun tæller en del af internettrafikken med,« siger Allan Sørensen til Version2.

Det vil sige, at hvis brugere har klikket ind fra en mobiltelefon og havner på et mobilsite, som eksempelvis m.version2.dk, så tæller det altså ikke med i statistikken (Version2 regner dog mobiltrafikken med, red.).

Han forklarer, at Apples iPads typisk havner på den almindelige hjemmeside, hvor besøget altså bliver talt med i DMR’s statistik over operativsystemer. Og der er generelt flere iPads i omløb på det danske marked end tablets med Android.

Allan Sørensen kan godt forstå, hvis nogen kan misforstå listen over sidevisninger fordelt på operativsystemer.

»Ja, det kunne man meget vel. Men der er heldigvis lys for enden af tunnelen. Vi er ved at sammenkøre mobiltrafikken med den øvrige webtrafik, og så vil man få et langt mere retvisende tal,« fortæller han.

Og den sammenkøring er begyndt at slå igennem for tallene fra november, hvilket er forklaringen på Androids øjensynlige succes. Men der er altså måleteknisk, der er sket mere end en fordobling i styresystemets procentvise andel.

Den ændrede optællingsmetode er blevet udbredt i takt med, at de medier, der er tilsluttet Danske Medier Research, opdaterer de scripts, der bliver brugt til indhentning af data. Og derfor forventer Allan Sørensen også, at Android-andelen vil stige yderligere som følge af dette, når tallene for december foreligger. Og han vurderer også, at decembertallene vil afspejle de faktiske OS-andele.

Udfordring med iOS

Allan Sørensen fortæller, at sammenkøringen har været undervejs i to år, fordi det blandt andet har vist sig udfordrende for DMR at lave statistik på netop enheder med iOS, hvor Apples Safari-browser bliver anvendt.

»Det har været teknisk vanskeligt at måle på iOS-devices. Safari afviser default cookies – det har gjort det svært at lave reelle brugertal og besøgstal. Der har vi været nødt til at finde på alternativer,« forklarer Allan Sørensen.

Sideløbende med sammenkøringen af mobildata og ‘almindelige’ data, så er DMR ved at udvide virksomhedens nuværende panelmålinger til også at omfatte mobil- og tablet-brugere, som der kommer samme detaljerede demografi på disse brugere, som bliver indsamlet fra desktopbrugere i dag.

Men hvordan er fordelingen faktisk mellem enhederne på det danske marked, hvor Android også efter DMR’s tal for november måned ligger et godt stykke bag iOS? Forskningschef ved analysevirksomheden IDC, Anders Elbak oplyser, at der på nuværende tidspunkt ganske vist bliver solgt stadigt flere Android-enheder, men at antallet af eksisterende iOS-enheder på det danske marked stadig er højt.

IDC har leveret følgende data over markedsandele på de to store mobile platforme på det danske marked:


Kilde: IDC
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>