For sent at stoppe nedsmeltningen kæmpe-gletsjer

Den enorme Pine Island Glacier på Antarktis smelter nu så hurtigt, at den alene vil sørge for at havene stiger med mellem 3,5 og 10 millimeter de næste 20 år. Det skriver BBC på baggrund af en videnskabelig artikel, som britiske forskere har offentliggjort i tidsskriftet Nature Climate Change.

Pine Island-gletsjeren er 250 kilometer lang og to kilometer tyk. Den har et areal, der er fire gange så stort som Danmark.


En del af Pine Island-gletsjeren (foto: Nasa)

At Pine Island-gletsjeren smelter, skyldes ikke højere lufttemperaturer, men derimod varmt vand på havbunden, som strømmer under gletsjeren. Det har blandt andet gjort Pine Island-gletsjeren så ustabil, at forskere mener, det er umuligt at stoppe smeltningen.

Sammen med andre gletsjere sørger Pine Island Glacier nu for, at der bliver dumpet mere end 150 kubikkilometer is om året i havet. Den trend kan ifølge forskere nu komme til at accelerere.

Forskernes modeller viser nemlig, at Pine Island-gletsjeren har smeltet sig 20 milliarder ton tyndere årligt mellem 1992 og 2011, hvilket vil stige til 100 milliarder ton om året over de næste 20 år. Det er den udvikling, som vil sikre, at havene stiger med mellem 3,5 og 10 millimeter de næste 20 år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>