Formel 1-sæsonen 2014 bringer de største designændringer i to årtier

Tirsdag ruller 22 Formel 1-kørere ud til den første test af deres racere forud for en 2014-sæson, der vil byde på de største ændringer af bilernes design i to årtier. Hovedelementet er en 1,6 liter V6 turbomotor, som Formel 1-forbundet FIA insisterer på at omtale som en ‘Power Unit’ frem for bare en motor. De første teams har allerede præsenteret deres bil, mens de sidste følger trop frem mod tirsdag.

Den såkaldte ‘Power Unit’ indbefatter den omtalte V6-turbomotor med direkte indsprøjtning, et nyt system bestående af to elektriske motorer, der udnytter energi fra henholdsvis bremser og udstødning samt et batteri, som lagrer energien herfra.

V6-motoren alene producerer omkring 600 hk, men kombineret med energi-udnyttelses-systemet ERS får køreren 760 hk at gøre godt med i cirka 33 sek. pr. omgang. Sidste år gav en 2,4 liters V8-motor bilerne omkring 750 hk og et kinetisk hybridsystem, KERS, sørgede for 80 ekstra hk i ca. 6 sek. pr. omgang. Der er dermed ikke tale om et nøk ned på fartskiven i 2014 på trods af den mindre motor.

Læs også: Næste år kommer der igen turbo på Formel 1

  • Introduktion af en ny 1,6 liters V6 motor i stedet for den tidligere 2,4 liters V8-motor

  • Brændstofmængden er begrænset til 100 kg pr. løb mod ingen begrænsning sidste år

  • Introduktion af en 8-trins gearkasse mod tidligere 7-trins.

  • Smallere frontvinge: Fra 1.800 mm til 1.650 mm

  • Bilens mindstevægt er hævet fra 642 kg til 690 kg for at give plads til vægten af den nye ‘Power Unit’

  • Højde på chassis og næse reduceret med hhv. 100 mm og 365 mm

  • En udstødning med central udgang

Samtidig betyder det nye ERS-system, at det ikke længere er kørerens opgave at trykke på knappen for at udnytte den energi, der er oplagret. Den leveres direkte til baghjulene fra gaspedalen – med en smule hjælp fra bilens elektriske system.

Ydre ændringer

Udover motoren er der også en række ændringer i bilernes ydre design. På grund af den nye motor er der ikke længere behov for udstødning i bilernes side pot-åbninger, og derfor er der nu kun en enkelt udstødning fra bagenden.

Bilernes chassis er af sikkerhedshensyn blevet 10 cm lavere, så kørernes ben kommer til at ligge lavere i bilen. Derudover er også bilernes maksimale næsehøjde af sikkerhedsgrunde blevet sænket med 36,5 cm, og frontvingen er blevet 15 cm smallere. Sidstnævnte for at minimere antallet af punkteringer, som forårsages af endepladen på en frontvinge, der rammer dækket på en forankørende bil.

Samtidig får det også en effekt på bilernes aerodynamik, fordi det bliver langt sværere at vende luftstrømmen omkring ydersiden af forhjulene og styre luftstrømmen, som kommer ind i forhjulene.


Formel 1-racer anno 2014 vs. Formel 1-racer 2013. (Illustration: formula1.com)

Præsentation af bilerne

Sæsonens første test løber som sagt af stablen tirsdag. Det kommer til at foregå på den sydspanske bane Circuito de Jerez. En bane, som blandt andet lagde asfalt til det afgørende ræs i mesterskabskampen 1997 mellem Michael Schumacher og Jacques Villeneuve.
De to kolliderede, Schumacher udgik og blev efterfølgende diskvalificeret fra årets verdensmesterskab. Villeneuve vandt dermed for Renault, som det efterfølgende år trak sig ud af Formel 1.

Som optakt til testløbet præsenterede McLaren, der som bekendt har danske Kevin Magnussen med som ny holdkammerat til Jenson Button, fredag deres racer.

Ferrari fulgte trop lørdag, mens blandt andet Mercedes og de sidste tre års mesterskabs-team, østrigske Red Bull Racing, venter med præsentation til selve dagen.

Se McLarens sportsdirektør Sam Michael præsentere teamets 2014-racer med fokus på de tekniske udfordringer (Video: McLaren Mercedes):

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>