Hackere overtog Europas næststørste havn

En kriminel hackergruppe har på spektakulær vis haft kontrol over it-systemerne i en kæmpe havn i den belgiske by Antwerpen. Det skriver Berlingske.

Hackergruppen som det tog Europol ti måneder at optrevle har tilsyneladende kontrolleret de systemer, der bestemmer hvilke containere, der skal hvorhen i den gigantiske industrihavn. I en uhellig alliance med en narkobande har de sørget for at distribuere containere med stoffer fra Sydamerika ud til de lastbiler, som narkosmuglerne valgte.

Phishing og indbrud

Hackingen af havnens it-systemer blev i første omgang udført på klassisk vis. Der blev sendt mail med tvivlsomme links til havnens medarbejdere, man klikkede på dem alligevel, og så var der installeret malware i de systemer, der hvert år kontrollerer millioner af containeres ruter rundt i havnen.

Malwaren blev dog opdaget og slettet, men historien stopper ikke der. Hackerne brød ind i havnekontoret og installerede minicomputere direkte ind i de ansattes computere. Nu havde man total kontrol, og det nåede ifølge Europol at stå på i flere år.

Optrevlingen af den kriminelle ring har resulteret i 15 anholdelser og beslaglæggelse af 9 millioner kroner i kontanter samt maskingeværer og skudsikre veste fordelt på 20 forskellige adresser.

Kriminel hackerindustri

Europol optrevlede den kriminelle bande i oktober 2013, og i den forbindelse appellerede Rob Wainwright, der er leder af Europol til, at både EU og de forskellige regeringer sørger for, at der er den rigtige lovgivning til, at bekæmpe digital kriminalitet.

»Der er opstået en serviceindustri af hackere, der på freelancebasis giver traditionelle kriminelle organisationer helt nye muligheder. Det tvinger politiet til nye teknologi- og operationsmønstre. Men regeringer og parlamentet må også sikre, at lovgivningen er egnet til, at vi kan bekæmpe denne nye og massive udnyttelse af internettet fra de kriminelles side«, sagde Rob Wainwright.

NATO-landene har nu indgået en aftale om at inddrage cyberforbedring i deres forsvarsplanlægning og indvilliget i at blive målt på resultaterne. Det skal ifølge NATO sikre et højere fælles bundniveau i bekæmpelse af og forsvar mod cyber-angreb.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>