Java-opfinder begræder Oracles håndtering af Sun-teknologi

Javaens fader James Gosling har i anledning af fire års jubilæet for Oracles milliard-opkøb af Sun Microsystems bedømt it-gigantens håndtering af forskellige Sun-teknologier.

Det gør James Gosling for Computerworlds amerikanske søstermagasin Infoworld, hvor han trods tidligere tiders udfald mod Oracle giver it-giganten en ganske pæn karakter med på vejen, når det kommer til hans lille baby, Java.

“Oracle har gjort det overraskende godt med Java, på trods af de støt stigende udfordringer med at håndtere sikkerhedsproblemer,” lyder skudsmålet fra James Gosling til Infoworld om Java-udviklingen i Oracle-regi.

Oracle får karakteren B+ for Java-håndteringen, hvilket svarer til 7 på den danske karakterskala for ‘den gode præstation’.

Solaris dumper med brag
Anderledes hård er James Gosling i bedømmelsen af Oracles behandling af Solaris-styresystemet, som han mener er brændt ud under Larry Ellisons og kompagnis ledelse.

“Totalt dødt. Licensprisen for Solaris er så høj, at det er skørt bare at tænke på at bruge det, og hardware-tilbuddene fra Oracle giver ingen mening. Jeg er nødt til at konvertere alle min Solaris-systemer til Linux. Jeg græder,” forklarer James Gosling til Infoworld.

Solaris-håndteringen får karakteren F-, hvilket svarer til -3 med pil nedad for ‘den helt uacceptable præstation’.

Flere gennemsnitskarakter
Udover Java i øverste top og Solaris som den helt store bundskraber giver James Gosling gennemsnitskarakterer til andre Sun-teknologier som MySQL. NetBeans IDE og Glassfish app server.

MySQL får karakteren C svarende til 4 for ‘den jævne præstation’, mens James Gosling tilføjer, at teknologien ikke er død, men kørt noget af sporet og blandt andet erstattet af NoSQL.

Glassfish-projektet får B-, hvilket igen kan oversættes til 4 på den danske karakterskala, da James Gosling mener, at det rykker fremad, dog uden den store promovering.

Også NetBeans får B-, da James Gosling vurderer, at ‘moderskibet’ Oracle ikke helt har fattet, hvilken juvel selskabet er kommet i besiddelse af.

SPARC-arkitekturen er uden for bedømmelse, da James Gosling mener, at SPARC var i en masse problemer, inden Oracle overtog Sun Microsystems.

James Gosling stoppede efter 26 år hos Sun Microsystems i Oracle i 2010, hvorefter han i en kort periode var ansat hos Google. I dag er James Gosling chefarkitekt hos it-selskabet Liquid Robotics.

Læs også:
Her er Oracles 10-års plan for Java-udviklingen

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>