Nordmænd indstiller Edward Snowden til Nobels Fredspris

Nok sidder han lige nu i asyl i Rusland, fordi de amerikanske myndigheder jagter ham. Men Edward Snowden, den tidligere it-konsulent i amerikanske NSA, bør have Nobels Fredspris.

Det mener i hvert fald de to norske politikere Snorre Valen og Baard Vega Solhjell. Derfor nominerede de Edward Snowden til den fornemme pris i 2013, skriver amerikanske Bloomberg.

Edward Snowden bør have Fredsprisen, fordi der takket være ham, er kommet stort fokus på, hvor langt regeringer og lande går i aflytninger af lokalbefolkningen – og lande omkring dem. Her står NSA som skræmmeeksemplet på, hvad moderne overvågning betyder på internettet og over telefoner.

Tilbage i 2011 nominerede den norske politiker Sorre Valen også Wikileaks for sine afsløringer af blandt andet USA’s militære indsats i Afghanistan og Irak. Det drejer sig om tusindvis af dokumenter og videomateriale – eksempelvis fra en helikopter, der angiveligt nedskyder civile.

I 2013 blev Bradley Manning også nomineret. Han var soldat i den amerikanske hær og blev dømt 35 års fængsel for at have lækket dokumenter til netop Wikileaks.

Den slags informationer er ifølge de to norske politkere altafgørende for, at demokratier som det amerikanske fortsat kan udvikle sig i en positiv retning. Og at befolkningen har vished om, hvad deres stat og regeringen foretager sig.

Det er dog ikke hvem som helst, der i tiden løb er blevet nomineret til Nobels Fredspris. Både Benito Mussolini, Adolf Hitler og Joseph Stalin har ifølge Bloombergs oplysninger alle været indstillet til prisen – dog uden at vinde den.

i 2013 var det OPCW – en organisation for nedrustning af atomvåben, som vandt prisen. Året før blev det EU.

Få det fulde overblik over Edward Snowdens mange afsløringer gennem dette link.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>