Nu skal minimumskrav for danskernes internetadgang diskuteres – i to år

Uanset hvor, du bor i Danmark, skal TDC kunne give dig en telefonforbindelse til tale og internet. Enten via kabel eller via mobilmasterne. Sådan har det været siden 1997, da telemarkedet blev liberaliseret – og sådan fortsætter aftalen om forsyningspligt også de næste tre år.

Kort før jul meldte Erhvervsstyrelsen nemlig ud, at aftalen med TDC var blevet forlænget med to år, med et års varsel, som aftalen kræver. Og den ekstra tid, som forlængelsen giver styrelsen, før forsyningspligten skal i udbud, skal bruges på at give reglerne en overhaling.

»Kravene til forsyningspligten ligner meget kravene fra tidligere, men teleområdet udvikler sig meget. Så det er nødvendigt med en grundig analyse. Hvad der skal ændres, vil så være et politisk spørgsmål,« siger Tore Christensen, specialkonsulent i Erhvervsstyrelsen, til Version2.

At afsætte to år til det arbejde er ikke for meget, vurderer han, netop fordi der vil være politiske diskussioner og beslutninger ind over.

»Vi har ikke enormt lang tid til det. Der skal laves en analyse, som så skal op på politisk niveau. Og så vender politikerne måske tilbage og beder os kigge på noget andet også. Det tager alt sammen tid, og processen med at udpege nye forsyningspligtudbydere bør indledes i begyndelsen af 2016,« siger Tore Christensen.

Hvad der skal luges ud eller ændres, har Erhvervsstyrelsen ingen holdning til – indtil videre er alt åbent – men et kig på reglerne afslører krav om teknologi, der nærmest er forældet. For eksempel kravet om, at alle skal kunne få en ISDN-forbindelse, hvis der ikke er mulighed for internet på andre måder.

Men spørgsmålet om, hvad danskerne skal kunne forvente af minimumsinternet gennem forsyningspligten, er op til politikerne. Da også mobile forbindelser tæller, sker der også her en del de kommende år, med teleselskabernes udrulning af 4G-netværk i hele landet.

Da grænsen for internetadgang i dag er så lav, kan mange danskere få minimumsmålet for internet alene via mobilnettet.

»Har du adgang til en mobilbredbåndsforbindelse på 0,2 megabit/s, har du allerede en forbindelse, der er hurtigere, end du har krav på ifølge forsyningspligtreglerne,« siger Tore Christensen.

Forsyningspligten dækker ikke kun telefoni og internet, men også en række specialtjenester til handicappede, driften af nummeroplysningen 118 og maritim nødradio. I øjeblikket bliver alle opgaver løst af TDC, men ved udbuddet i 2016 kan opgaverne blive delt op. Bortset fra nødradioen, som staten betaler driften af, er alle opgaver finansieret af brugerbetaling, som er underlagt forskellige krav, for eksempel at TDC skal tilbyde samme priser overalt i Danmark.

Den nuværende aftale med TDC har kørt siden 2009, men i det forløb blev der ikke ændret nævneværdigt i kravene til forsyningspligten, og reglerne har derfor nu mange år på bagen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>