Ny rapport: Brintbiler for dyre til gennembrud

Der går for lang tid, før brintbiler bliver tilstrækkeligt billige til, at teknologien er moden til tyske marked. Sådan lyder det i en ny rapport fra den tyske konsulentvirksomhed Roland Berger. Rapporten slår fast, at elbiler og hybridbiler er en bedre satsning, skriver Jyllands-Posten.

Konklusionen kommer i kølvandet på tyske bilproducenters og energiselskabers nylige planer om at satse stort på brintbiler. Det drejer sig om bilproducenten Daimler med bl.a. Mercedes-Benz, gasselskaberne Air Liquide og Linde samt olieselskaberne Shell, Total, OMV, som har meldt ud, at de vil bygge tankstationer i Tyskland til brintbiler for 2,6 milliarder kroner.

Det er dog næppe nogen god måde at bruge penge på, lyder det fra konsulentvirksomhed Roland Berger. For i de næste ti år vil teknologien i de klimavenlige brintbiler fortsat være alt for dyr.

Indtil nu har høje produktionsomkostninger og manglen på infrastruktur forhindret et ellers længe ventet gennembrud på massemarkedet for brintbilerne. Og selv om produktionsomkostningerne fortsat vil falde, er der også tekniske udfordringer, der skal overvindes, forklarer Wolfgang Bernhart, der er partner i Roland Berger.

En af de helt store udfordringer er brændselscellernes katalysatorer. De skal nemlig bruge store mængder af metallet platin, som koster omkring 46.000 dollar for et kilo.

Ifølge rapporten bruger et brændselscelleanlæg mellem 40 og 70 gram platin. Det skal reduceres til 10 gram, inden det bliver billigt nok. Det er også et mål forskerne arbejder mod, og produktionsomkostningerne på brintsystemerne forventes at falde med 80 procent frem mod 2025. Det betyder at prisen falder fra 45.000 euro til 9.000 euro.

»Det vil betyde nye forretningsmuligheder, men prisreduktionen vil stadig ikke være nok til at give brintbilerne en egentligt gennembrud,« siger Wolfgang Bernhart ifølge Jyllands-Posten.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>